Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 5 d’agost del 2015

3 i 4 d'agost: el Palinuro torna amb altocúmuls

Altocumulus castellanus i ambient assolellat ahir al migdia. Foto mostrada a El Tiempo de TVE.


Durant les últimes dues jornades hem pogut comprobar com la calor i la forta xafogor s'han encarregat de fer-nos recordar que l'estiu te corda per estona. D'altre banda, encara que l'astre rei hagi dominat la situació meteorològica, hi han hagut alguns moments on els núvols han arribat a tapar el cel, sobretot durant els matins.
Així mateix, l'estreta relació de Palamós amb el mar i el seu port, ha fet que altre vegada ens hagin visitat alguns vaixells escola de caràcter històric, pertanyents a la Marina Italiana, on hi destaca de forma molt clara l'espectacular Palinuro.


Mascaró de proa del veler Palinuro.


El veler Palinuro, amb 130 tripulants a bord, es podrà visitar de forma gratuïta avui dimecres en horari de matí i de tarda, de nou a dotze i de tres a sis. Demà dijous també s'hi podrà pujar i l'horari serà de tres a sis i de dos quarts de nou a les onze de la nit. El divendres al matí, el vaixell continuarà el seu viatge. Segons publica Ràdio Palamós, al veler encara li queda fer escala a Sardenya, Maó, Toulon i Montecarlo, abans de finalitzar la ruta, al setembre, tornant a la seva base de Livorno.
Aquesta no és la primera vegada que ens visita aquest vaixell, ja que abans ho havia fet els anys 2007, 2009 i 2011.

A part del magestuós Palinuro, un bergantí-goleta de 70 metres d'eslora i tres pals (el pal major te 35 metres d'alçada), amb un total de 150 tripulants a bord, entre oficials, cadets i marineria, també hi han  quatre velers més que l'acompanyen.
Aquests vaixells formen part de la flota de vaixells històrics i d'època de la Marina Italiana, construïts amb fusta els anys 50 i 60 i d'elegants línies, tenen una eslora d'entre 20 i 30 metres i una tripulació en navegacions d'instrucció de 15 a 20 persones.

Aquests vaixells amb els noms d'Orsa Maggiore, Corsaro II, Capricia i Stella Polare, realitzen la campanya d'instrucció per als cadets del 2n curs de l'Acadèmia Naval. Aquesta activitat d'instrucció que realitzen al Mediterrani representa la culminació del període de formació que portarà als cadets, un cop finalitzada la campanya, a convertir-se en oficials de la marina italiana.


El veler Palinuro ahir al migdia atarcat al Moll de Ponent. Al cel veiem nombrosos altocúmuls.


D'altre banda, en relació als paràmetres estrictament meteorològics, cal esmentar que ahir dimarts 4 d'agost, el pas de les restes d'una línia d'inestabilitat va fer que apareguessin els típics Altocumulus floccus que podeu veure al recull d'imatges, així com algun cúmul una mica gruixut a sobre el mar.
Juntament amb aquests núvols delatadors d'una certa inestabilitat atmosfèrica, també van aparèixer altes gèneres nuvolosos de forma abundant a primeres hores del dia.
De bon matí es van observar algunes boirines, a més 7/8 As, Ac, Cu, Sc i St. Amb el pas de les hores els núvols van anar a menys, fins a deixar veure un cel blanquinós que denotava la presència de pols en suspensió, juntament amb 4/8 Ac castellanus al migdia. A la tarda el cel va quedar asserenat.

A part dels núvols, trobem que les temperatures mínimes van recuperar característiques tropicals a tot arreu, amb valors per sobre dels 20ºC, a més, la forta calor va deixar màximes de 30ºC a la mateixa línia costanera, juntament amb un ambient molt xafogós.


Els vaixells escola Orsa Maggiore, Corsaro II, Capricia i Stella Polare, amb altocúmuls al cel ahir al migdia.


En un altre ordre de coses, les temperatures màximes registrades ahir dimarts al Baix Empordà, van tenir comportaments diferents segons la zona, ja que a la costa van ser tres graus més altes de mitjana, però a l'interior la pujada fou més modesta.
En aquest sentit, els 32,9ºC de Calonge van ser la màxima més alta del dia, en canvi, la màxima més baixa foren els 29,2ºC de Palamós-La Fosca.
Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes van ser 1ºC més altes de mitjana, amb els 20,1ºC de Monells, com a mínima més "fresca", i els 23,8ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a mínima més fotuda. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dimarts 4 d'agost al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 31,7ºC (20,1ºC)., La Tallada d'Empordà 31,3ºC (20,5ºC)., La Bisbal d'Empordà 31,1ºC (20,5ºC)., Castell d'Aro 30,5ºC (20,3ºC)., Torroella de Montgrí 29,9ºC (20,3ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimarts 4 d'agost del 2015 a Palamós., temperatura màxima 29,5ºC, mínima 23,3ºC. Vent: fins les 10:00h vent de direcció variable, a 5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del N, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 14:00h vent del ENE, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h vent del SSO, a 5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 29 km/h N. Estat de la mar amb marejol, mar de fons del sud., mar endins hi havia marejol o maror (onatge sig. de 0,47 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,82 metres a les 13:00h i de 0,35 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1016hPa, mínima 1013hPa. Humitat relativa màxima 93%, mínima 53%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Més fotos d'ahir dimarts, amb els velers històrics i altocúmuls








Per finalitzar el resum meteorològic d'aquest inici de setmana, només falta agregar que el passat dilluns 3 d'agost, el dia va començar assolellat, però ràpidament hi va haver un augment nuvolós important, amb algunes boirines i entre 4/8 i 6/8 Sc i St., no obstant, els núvols baixos es van anar dissipant i a la tarda va quedar el cel asserenat, però amb l'arribada del vespre van aparèixer 6/8 Ci i Cs.

Pel que fa a les temperatures màximes que tingueren lloc el passat dilluns al Baix Empordà, aquestes van pujar 1 grau de mitjana, respecte el dia abans, però a Palamós i a Monells no experimentà canvis.
Els 31,2ºC de Monells foren la màxima més alta comarcal, per contra, els 26,4ºC de Palamós es quedaren com a màxima més baixa.
Per la banda de les mínimes, veiem com aquestes van ser entre 3 i 4 graus més altes que les del diumenge.
Els registres van bellugar-se entre els 18,7ºC de Torroella de Montgrí, com a mínima més fresca, i els 22,3ºC de Palamós o de Sant Feliu de Guíxols, com a mínimes més altes. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dilluns 3 d'agost al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 31,2ºC (19,2ºC)., La Bisbal d'Empordà 30,9ºC (19,3ºC)., Torroella de Montgrí 28,6ºC (18,7ºC)., La Tallada d'Empordà 28,5ºC (18,9ºC)., Castell d'Aro 27,0ºC (19,4ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dilluns 3 d'agost del 2015 a Palamós., temperatura màxima 26,4ºC, mínima 22,3ºC. Vent: fins les 05:00h va bufar vent del SO, a 5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del NO, a 2 km/h de mitjana o calma., a partir de les 09:00h vent del ENE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 14:00h vent del SSO, a 15/20 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 35 km/h SSO. Estat de la mar amb marejol., mar endins també hi havia marejol (onatge sig. de 0,47 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,23 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1013hPa. Humitat relativa màxima 91%, mínima 80%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)