Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 14 d’abril del 2018

Dijous 12 d'abril: el color verd domina el paisatge i les rieres revifen

El salt d'aigua de la resclosa del molí del mas Xifra de Vall o de Femades, a la riera de Bell-lloc (Sant Joan de Palamós), el passat dijous 12 d'abril al migdia.
Les pluges generoses han canviat el paisatge dels cursos fluvials i hem vist circular un cert cabal per les rieres el nostre terme municipal, com per exemple la riera de Bell-lloc que recull les aigües que baixen del sector del mas Ribot de Fitor i el vessant NE del puig Cargol, a les Gavarres, o la mateixa riera Aubi, on van a parar les aigües de diversos afluents, entre d'altres, la riera de Canyelles.
A part de deixar-nos imatges bucòliques com la que ens mostra la foto superior, les pluges han fet que els conreus de secà presentin un aspecte molt ufanós que transforma el paisatge en una autèntica estora verda.  

Els camps de cultiu de la zona de l'Estanyol semblaven una estora verda el passat dijous 12 d'abril.
Tot i l'ambient assolellat que hi va haver al migdia i a primeres hores de la tarda, la temperatura màxima va pujar molt poc respecte el dia anterior. Això va ser provocat per la permanència d'una massa d'aire fred a sobre nostre, amb isotermes de 2,7 ºC a 850 hPa, segons dades del radiosondatge de Barcelona de les 13:00h.
A part d'un ambient fresc, amb màximes al voltant dels 15 o 16 ºC, encara hi van haver restes d'inestabilitat que van fer crèixer potents Cumulus congestus sobre el mar. Les nuvolades s'anaren passejant pel davant del litoral palamosí, a més, el cel també presentà una aspecte amenaçador durant la tarda., fins i tot, es va escapar alguna roina inapreciable a Palamós i també a Calonge. En altres llocs de la comarca recolliren 1,4 mm a Les Olives, 0,9 mm a Monells, 0,5 mm a La Bisbal d'Empordà i 0,2 mm a Verges.  

Arribada de nuvolositat i cel amenaçador cap a l'interior, el passat dijous 12 d'abril a quarts de quatre de la tarda. A Palamós i també a la localitat veïna de Calonge, es van escapar quatre gotes inapreciables a quarts de set de la tarda.

Més dades meteorològiques del passat dijous 12 d'abril del 2018 a Palamós., temperatura màxima 14,6 ºC, mínima 8,7 ºC. Estat del cel: a primeres hores del matí vàrem tenir un cel dominat pels núvols, amb 6/8 Sc i 2/8 Ci., al llarg del matí obertura de grans clarianes, amb de 2/8 a 4/8 Cu i Sc, juntament amb 1/8 o 3/8 Ac., al migdia temps assolellat, amb de 1/8 o 3/8 Cu, a més de 1/8 o 2/8 Ac, grans cúmuls mar endins., a la tarda els núvols van augmentar més, amb de 4/8 a 7/8 Cu, Sc i St, juntament amb 2/8 o 4/8 Ci i As, caiguda de roina inapreciable., línia de Cumulus congestus sobre el mar durant la tarda-vespre.
Vent: fins les 06:00h hi va haver vent del NNO i NO, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de direcció NO, ONO i O, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 09:00h vent del NO i ONO, a 15-20 km/h de mitjana., a partir de les 10:30h va bufar vent de direcció NO i O, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 13:30h bufà vent del SSE, SE i E, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h vàrem tenir vent de component variable, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 22:00h vent en calma o NO a 2 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 45 km/h NNO.
Estat de la mar amb maror, mar de fons del S.
Pressió atmosfèrica màxima 1005hPa, mínima 996hPa. Humitat relativa màxima 90%, mínima 60%. (Dades de meteoclimatic.com)

Vídeo del salt d'aigua de la resclosa del molí del mas Xifra de Vall, a la riera de Bell-lloc (Sant Joan de Palamós), el passat dijous 12 d'abril al migdia. Escolteu el so de l'aigua i també es recomana tornar a repetir el vídeo, ja que a tots els vídeos hi sol sortir una interferència el primer cop que es miren.

Si fem l'habitual repàs a la temperatura màxima, en aquest cas a la registrada el passat dijous 12 d'abril al Baix Empordà, es veu com aquesta va ascendir de forma tímida respecte el dimecres.
Per exemple, a Castell d'Aro la temperatura màxima va pujar 1,0 ºC respecte el dia anterior, a La Tallada d'Empordà pujà 0,6 ºC i a Torroella de Montgrí va ascendir 0,4 ºC.
A Palamós ascendí 0,2 ºC.
En aquest sentit, els 16,5 ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 14,2 ºC de Sant Feliu de Guíxols i de Palafrugell van ser la màxima més baixa.

Finalment, la temperatura mínima va baixar un xic respecte el dia abans.
A Monells la mínima va baixar 2,2 ºC respecte el dimecres, a Torroella de Montgrí va descendir 1,5 ºC i a Castell d'Aro la mínima fou 1,4 ºC més baixa.
A Palamós baixà 0,4 ºC.
Els 3,5 ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 8,7 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dijous 12 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 16,1 ºC (6,1 ºC)., Castell d'Aro 16,0 ºC (6,8 ºC)., Monells 15,8 ºC (3,5 ºC)., Torroella de Montgrí 15,6 ºC (6,2 ºC)., La Bisbal d'Empordà 15,4 ºC (5,4 ºC).

El salt d'aigua de la resclosa del molí del mas Xifra de Vall o de Femades, situat a la riera de Bell-lloc (Sant Joan de Palamós), presentava aquest bell aspecte el passat dijous 12 d'abril.

Paisatges verds i vinyes a la zona de l'Estanyol, amb can Boix al fons de la imatge, el passat dijous 12 d'abril al migdia.