Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 12 d’abril del 2018

Dimarts 10 d'abril: comença el temporal marítim i arribada de barquetes de Sant Pere

Mar de fons de migjorn observada el passat dimarts 10 d'abril al migdia. Imatge captada des de la platja d'en Pere Grau.

El passat dimarts 10 d'abril, la mar es va anar alterant de forma progressiva al llarg de la jornada, amb notable mar de fons de migjorn que assolia de 1,5 a 2 metres d'alçada a la badia palamosina.
La mala mar, l'aparició d'abundants núvols prims a partir de mig matí i el creixement de cúmuls abundants durant la tarda, van ser la carta de presentació de la pertorbació que ens va afectar ahir dimecres.
Les primeres precipitacions van arribar a darreres hores del dia de forma minsa, abans de la mitjanit, encara que en les hores següents la pluja s'intensificà. A Palamós es van recollir 2,2 mm a La Fosca i 1,8 mm al barri vell. No obstant això, en altres indrets del Baix Empordà, la pluja del dimarts a la nit ja va deixar alguns registres prou destacables.

Dades de precipitació caiguda al Baix Empordà el passat dimarts 10 d'abril, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Monells 11,0 mm., Castell d'Aro 10,0 mm., La Bisbal d'Empordà 9,9 mm., La Tallada d'Empordà 7,4 mm., Calonge 4,0 mm., Torroella de Montgrí 2,6 mm., Verges 1,6 mm., Les Olives 1,4 mm., Bellcaire d'Empordà 1,0 mm., Sobrestany 0,8 mm., Palafrugell 0,2 mm.

Acumulació de barquetes de Sant Pere a la platja d'en Pere Grau, el passat dimarts 10 d'abril. 

Així mateix, els corrents marins i l'onatge de les darreres jornades, han portat fins a les platges del litoral de Palamós un altre dels fenòmens típics de la primavera: l'arribada de barquetes de Sant Pere.

Les barquetes de Sant Pere (Velella velella) són uns petits borms inofensius pels humans que presenten un barret blavós d'uns cinc centímetres de diàmetre, i amb una acció urticant baixa. La seva presència massiva a les platges en aquesta època de l'any és habitual, coincidint amb el famós boom del plàncton marí. En la seva fase larvària, aquestes meduses viuen a mil metres de profunditat, a la gran vall submarina que hi ha entre Catalunya i les Balears. Després, en la fase adulta, creen una mena de flotador blavós, ple de nitrogen, que les fa surar. És llavors quan apareixen a la superfície.

La Velella velella, quan presenta la fase neustònica (flotant), crea una vela quitinosa. Aquesta vela aprofita el vent imperant i li permet desplaçar-se.

Detall d'unes barquetes de Sant Pere.

És una espècie d'aigues temperades que habita als tres principals oceans, entre 45 N i 45 S aproximadament. No hi ha cap estudi que relacioni la seva aparició amb la temperatura del mar o la pluja; la seva aparició a les costes depèn completament del règim de vents i corrents.
Són inofensives per nosaltres perquè les seves cèl·lules urticants, els cnidocists, tenen una toxina poc potent, però no així pels crustacis i ous de peix dels que s'alimenta principalment.

El nom "barquetes de Sant Pere" té, pel cap baix, dues explicacions. La primera és que és un organisme neustònic (viu a l'interfase aire-aigua) i sembla una barqueta degut a la seva superfície quitinosa horitzontal, la qual li confereix flotabilitat, i a la presència d'una extensió vertical que té la funció de vela.
A tot això també cal tenir present que Sant Pere era pescador i la gent de mar té moltes tradicions arrelades en la religió. També hi ha un peix molt apreciat que te relació amb el nom de Sant Pere. El gall, gall de Sant Pere o peix de Sant Pere (Zeus faber), té una taca fosca circular a cada cantó, com si fossin monedes, i és anomenat així fent referència a una tradició relacionada amb el fet que el sant va trobar unes monedes al mar.

Creixement de cúmuls el passat dimarts 10 d'abril a primeres hores de la tarda.

Més dades meteorològiques del passat dimarts 10 d'abril del 2018 a Palamós., temperatura màxima 14,3 ºC, mínima 10,6 ºC.
Estat del cel: a primeres hores del matí temps assolellat, amb 1/8 o 2/8 Cu sobre el mar., amb el pas de les hores s'observà un augment nuvolós, fins a deixar un matí amb de 3/8 a 5/8 Ci, Cs i As, juntament amb 1/8 o 3/8 Cu i Sc., a la tarda cel bàsicament ennuvolat o resol, amb de 5/8 a 7/8 Ci, Cs i As, juntament amb de 4/8 a 7/8 Cu i Sc., a la nit cel tapat i plugim.
Vent: fins les 09:00h hi va haver vent de direcció S i SSE, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de llavors s'aprecià vent del S i SSE, a 20-25 km/h de mitjana., a partir de les 14:30h vent del S i SSE, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 16:00h s'observà vent del SSE i SE, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 20:30h vent del SE, a 5-10 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 48 km/h S.
Estat de la mar amb forta maror o maregassa, ones de 2 a 2,5 metres, mar de fons d'entre migjorn i xaloc.
Pressió atmosfèrica màxima 1005hPa, mínima 999hPa. Humitat relativa màxima 91%, mínima 57%. (Dades de meteoclimatic.com)

El passat dimarts 10 d'abril es podia observar aquest curiós vaixell mercant atracat al moll comercial. 

En un altre ordre de coses, les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dimarts 10 d'abril al Baix Empordà, van baixar de forma més o menys remarcable respecte el dia anterior, degut als núvols i a l'entrada d'aire fred, amb isotermes de 2,7 ºC a 850 hPa (radiosondatge de Barcelona de les 13:00h).
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la màxima va descendir 2,4 ºC respecte el dilluns, a La Tallada d'Empordà baixà 2,1 ºC i a Castell d'Aro descendí 1,7 ºC.
A Palamós va baixar 0,5 ºC.
En aquest sentit, els 18,5 ºC de Sobrestany van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 14,3 ºC de Palamós foren la màxima més baixa.

Si ens fixem en la temperatura mínima, podem comprobar com aquesta va baixar de forma més o menys important a tot arreu.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la mínima va descendir 3,3 ºC respecte el dia anterior, a Castell d'Aro baixà 2,8 ºC i a La Bisbal d'Empordà va baixar 2,4 ºC.
A Palamós hi va haver una excepció, ja que la temperatura mínima fou 0,3 ºC més elevada.
Els 2,1 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 10,8 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimarts 10 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Torroella de Montgrí 17,9 ºC (4,7 ºC)., La Tallada d'Empordà 17,3 ºC (4,5 ºC)., La Bisbal d'Empordà 17,1 ºC (3,9 ºC)., Monells 16,6 ºC (2,1 ºC)., Castell d'Aro 16,3 ºC (4,7 ºC).

Mar de fons de migjorn observada el passat dimarts 10 d'abril al migdia. També veiem cúmuls en creixement. Imatge captada des de la platja d'en Pere Grau.