Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 8 d’abril del 2018

Divendres 6 d'abril: nuvolositat variable i cel enterbolit per polsim del Sàhara

Cel ennuvolat, amb alguna roina i marejol a la platja de la Fosca, el passat divendres 6 d'abril a primeres hores de la tarda.
L'arribada de diverses bandes nuvoloses impulsades pel vent intens del sud-oest que bufava en altura, unit a l'elevada humitat relativa, van deixar-nos una jornada amb un cel molt canviant i mala visibilitat. 
Al llarg del matí s'observaren alguns estrats baixos que deixaven boira als relleus costaners, a partir d'uns 100 msnm, i boirina més avall, alhora que també arribaren abundants núvols prims que enterboliren l'acció solar., fins i tot, a primeres hores de la tarda s'escapà roina inapreciable i també es va veure virga penjant d'altostrats. No obstant això, els núvols més gruixuts marxaren ràpidament fins a deixar una tarda de sol o resol, amb nombroses capes de núvols alts i mitgencs.

Banc de núvols baixos aparegut el passat divendres 6 d'abril a primeres hores de la tarda. Veiem com ocultava els relleus de les Gavarres en forma de boira, a la zona del Puig Cargol. Imatge captada des de Sant Esteve de la Fosca.

Més dades meteorològiques del passat divendres 6 d'abril del 2018 a Palamós-La Fosca., temperatura màxima 15,4 ºC, mínima 11,4 ºC.
Estat del cel: a primeres hores del matí aparegueren 3/8 St, boira als relleus litorals per sobre dels 100 msnm i boirina més avall, sobretot a l'interior., al llarg del matí vam tenir temps assolellat o resol, amb 2/8 o 4/8 Ci i As, juntament amb de 2/8 a 4/8 Sc i St., al migdia-primeres hores de la tarda hi van haver de 6/8 a 8/8 As, Sc i St, roina inapreciable i virga., a la tarda-vespre temps assolellat o amb resol, de 5/8 a 6/8 Ci, As i Ac, juntament amb 3/8 Sc, cel blanquinós o groguenc degut al polsim del Sàhara.
Vent: fins les 16:30h hi va haver vent de direcció OSO i SO, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de llavors s'aprecià vent del O, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma.
Ratxa màxima de vent 31 km/h SO.
Estat de la mar amb marejol fins a mitja tarda, llavors mar arrissada.
Pressió atmosfèrica màxima 1014hPa, mínima 1011hPa. Humitat relativa màxima 96%, mínima 81%. (Dades de meteoclimatic.com)

Els núvols en diferents nivells no van ser els únics que enterboliren la visió del cel. El vent intens de component sud i sud-oest que hi havia en altura, va portar una intrusió de polsim del Sàhara fins a les nostres latituds. Això ens donà una posta de sol amb un to groguenc-marronós, així com un cel de color blanquinós entre les clarianes. Un altre dels efectes d'aquesta pols del desert va ser la caiguda de quatre gotes de fang. 

En relació a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat divendres 6 d'abril al Baix Empordà, es veu com aquestes van experimentar un petit ascens a l'interior i un lleuger descens a la costa.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la temperatura màxima va pujar 0,5 ºC respecte el dijous i a Torroella de Montgrí pujà 0,3 ºC, per contra, a Castell d'Aro va descendir 0,9 ºC i Palamós descendí 0,4 ºC.
En aquest sentit, els 20,5 ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 15,4 ºC de Palamós-La Fosca van ser la màxima més baixa.

Així mateix, la temperatura mínima va tenir comportaments diferents segons l'indret, però majoritàriament baixà a l'interior.
A La Tallada d'Empordà la mínima va baixar 3,2 ºC respecte el dia anterior i a La Bisbal d'Empordà va descendir 1,1 ºC, per contra, a Torroella de Montgrí va pujar 0,5 ºC i a Palamós la mínima va ser 1,3 ºC més alta.
Els 2,7 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més freda de la jornada, per contra, els 11,4 ºC de Sant Feliu de Guíxols i de Palamós-La Fosca es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat divendres 6 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 20,2 ºC (4,1 ºC)., La Tallada d'Empordà 20,2 ºC (3,4 ºC)., Monells 19,4 ºC (2,7 ºC)., Torroella de Montgrí 19,2 ºC (7,5 ºC)., Castell d'Aro 16,9 ºC (5,5 ºC).