En les darreres jornades, el vent de component sud que ha bufat en altura, ha facilitat amb escreix l'arribada dels primers estols de falcíes (Apus apus).
Unes setmanes abans o unes setmanes després, els falciots o falcíes, cada any ens premien amb la seva grata presència, coincidint amb les primeres entrades d'aire càlid.
Tot i que des del passat cap de setmana ja es veia algun exemplar, el passat dimarts 24 d'abril es van poder veure els primers estols grans sobrevolant els barris de les Cases Noves i del Mas Guàrdies, indrets on encara es troben construccions amb forats on els ocells poden niar. De fet, per tal d'afavorir aquesta espècie tan beneficiosa pel control dels insectes, s'haurien de mantenir els orificis existents en les antigues construccions i incentivar la creació de forats en els edificis de nova construcció.
El falciot negre o falcia s'alimenta d'insectes que caça al vol i, com tots els falciots, que són les aus més adaptades a la vida aèria, pràcticament passa la vida a l'aire, on no sols caça, sinó que fins i tot hi dorm i s'aparella. Només toca terra en l'època de reproducció, per fer el niu i criar els pollets.
Falcíes volant sobre els barris de Mas Guàrdies i les Cases Noves.
Té les ales molt llargues, en proporció a la mida del cos, i poc articulades, i té les potes molt curtes, que li serveixen només per a agafar-se quan aterra vora el niu, que sol construir en cavitats naturals de parets rocoses o en buits dels edificis. Aquesta anatomia, molt bona per a mantenir-se a l'aire, li impedeix envolar-se per si sol si arriba a caure a terra. Si trobem un falciot a terra en aquestes circumstàncies, el més aconsellable és deixar-lo anar des d'un lloc alt, preferiblement de cara al vent.
És tot d'un color marró molt fosc, amb una taca clara a la gola, però observat contra el cel (que és on se'l sol observar sempre) sembla totalment negre. Sovint vola en grups, caçant i deixant anar aguts i sorollosos crits "xriiii".
Posta de sol del passat dimarts 24 d'abril, amb el cel serè i de color terrós degut al polsim del Sàhara. Font: http://palamos.cam
D'altre banda, encara que el dia va començar amb el cel enterenyinat per una capa de cirrus i cirrostrats que, fins i tot, generaren un halo solar, els núvols prims van desaparèixer amb el pas de les hores fins a deixar cel ras.
Amb la manca de nuvolositat i la presència d'una bombolla d'aire càlid amb isotermes de 12,8 ºC a 850 hPa, el mercuri es va tornar a disparar cap amunt, després de la lleu baixada que va tenir la temperatura màxima el dia anterior.
La temperatura màxima més elevada del Baix Empordà va assolir 26,4 ºC a Les Olives, a Torroella de Montgrí també 26,4 ºC, a La Bisbal d'Empordà 26,3 ºC i a Sobrestany 25,9 ºC, entre d'altres registres.
Pel que fa a la mínima, aquesta també va pujar respecte el dia abans i el valor més fred va marcar 9,6 ºC a Monells.
A Palamós, el termòmetre també va anar clarament cap amunt. Si el dilluns vàrem tenir una màxima de 18,2 ºC, el dimarts vam arribar a 21,1 ºC. Pel que fa a la mínima, aquesta va pujar 1,6 ºC respecte el dilluns i va marcar un valor prou elevat, amb 14,8 ºC .
Cel serè, però amb un to blanquinós, el passat dimarts 24 d'abril al migdia. Font: http://palamos.cam
Més dades meteorològiques del passat dimarts 24 d'abril del 2018 a Palamós., temperatura màxima 21,1 ºC, mínima 14,8 ºC.
Estat del cel: a primeres hores del matí s'observaren 6/8 Ci i Cs, halo solar., al llarg del matí els núvols alts van anar marxant, fins a deixar un migdia amb cel serè, però amb un color blanquinós degut a la pols sahariana., a la tarda cel ras i posta de sol de color terrós.
Vent: fins les 10:30h hi va haver vent de direcció NO i O, a 2 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors s'aprecià vent de direcció ESE, SE i S, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 15:00h vent del S, SSE i SSO, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h s'observà vent del SO i SSO, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 22:00h vent en calma o SO i OSO, a 2-5 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 24 km/h S.
Estat de la mar amb mar plana o arrissada al matí i al vespre., al migdia-tarda mar arrissada o un xic de marejol.
Pressió atmosfèrica màxima 1020hPa, mínima 1016hPa. Humitat relativa màxima 87%, mínima 64%. (Dades de meteoclimatic.com)
Posta de sol del passat dimarts 24 d'abril, amb el cel serè i de color terrós degut al polsim del Sàhara. Font: http://palamos.cam
En un altre ordre de coses, les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dimarts 24 d'abril al Baix Empordà, van pujar de forma més o menys remarcable a tot arreu, respecte el dia anterior.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va ascendir 6,2 ºC respecte el dilluns, a La Bisbal d'Empordà pujà 4,4 ºC i a Castell d'Aro ascendí 4,1 ºC.
A Palamós la màxima va pujar 2,9 ºC.
En aquest sentit, els 26,4 ºC de Les Olives i de Torroella de Montgrí van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 21,1 ºC de Palamós foren la màxima més baixa.
Si ens fixem en la temperatura mínima, podem comprobar com aquesta també va pujar de forma més o menys important a totes les localitats.
Per exemple, a Castell d'Aro la mínima va ascendir 3,1 ºC respecte el dia anterior, a Torroella de Montgrí ascendí 2,5 ºC i a Monells va pujar 1,5 ºC.
A Palamós la temperatura mínima fou 1,6 ºC més alta que la del dilluns.
Els 9,6 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 15,1 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat
Màximes registrades el passat dimarts 24 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:
Torroella de Montgrí 26,4 ºC (12,2 ºC)., La Bisbal d'Empordà 26,3 ºC (10,8 ºC)., Monells 25,7 ºC (9,6 ºC)., La Tallada d'Empordà 25,5 ºC (11,4 ºC)., Castell d'Aro 24,0 ºC (12,4 ºC).