Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 20 d’abril del 2018

Dimecres 18 d'abril: paisatge florit al far de Palamós, minves i màximes de 25 ºC

Les espectaculars flors de l'ungla de gat (Carpobrotus chilensis) del camí de ronda del far, lluïen sota un sol de justícia, el passat dimecres 18 d'abril al migdia.

La calor primaveral es va incrementar el passat dimecres 18 d'abril. L'ambient assolellat, amb una absència gairebé total de nuvolositat, i la presència d'una bombolla d'aire càlid, amb isotermes de 10,5 ºC a 1500 metres d'altura, van fer que la temperatura màxima pugés amb força.
A la comarca baix-empordanesa, a poca distància de la línia litoral, el termòmetre es va enfilar fins a 25 ºC en algunes localitats, sobretot del nord. En aquest senti, trobem que al nucli de Les Olives van tenir 25,5 ºC de màxima, a Bellcaire d'Empordà 25,2 ºC, a Sobrestany també 25,2 ºC o, sense anar tan lluny, a la localitat veïna de Calonge es va arribar fins a 24,8 ºC.
A Palamós, com que el vent de mar va ser molt fluix, el mercuri també va pujar respecte els dies anteriors, amb una màxima de 22,4 ºC al barri vell. No cal dir que amb aquestes temperatures els abrics i els jerseis han passat a la història, almenys a les hores centrals de la jornada.
D'altre banda, tot i que de nit i matinada la fred es fa notar, la temperatura mínima també va pujar respecte les jornades anteriors. A la nostre vila només es baixà fins a 13,1 ºC de mínima i a Monells, com és habitual , va fer molta més fresca, amb 6,2 ºC de mínima.

En un altre ordre de coses, l'anticicló, una vegada més, també va fer baixar el nivell del mar i s'observaren minves. També cal remarcar que el cel presentava un aspecte lleugerament blanquinós, degut a l'arribada d'una intrusió de polsim del Sàhara que acompanya la bombolla d'aire càlid que ens afecta.

Així mateix, aquest ambient càlid i assolellat és molt propici per contemplar l'espectacular i acolorida floració de les nombroses espècies de plantes crasses exòtiques que trobem a prop del far de Palamós, així com d'altres espècies autòctones, com la malva gran.
Aquesta zona de la punta del Molí i del camí de ronda s'ha convertit, de manera més o menys volguda, en un autèntic jardí botànic que és digne d'admirar en aquest entorn plenament urbà. No obstant això, cal tenir present que aquestes espècies de plantes, malgrat ser molt vistoses i tenir molt d'encant, esdevenen un problema per a la flora autòctona si es dispersen sense control, ja que es tracta de plantes molt invasores.

L'anticicló, amb un màxim de 1026 hPa registrat a Palamós, va tornar a fer aparèixer el fenomen de les minves, i amb ell moltes algues quedaren exposades al sol del migdia, el passat dimecres 18 d'abril.

Malva gran florida (Lavatera arborea L.) sota el far de Palamós, el passat dimecres 18 d'abril al migdia. 

Més dades meteorològiques del passat dimecres 18 d'abril del 2018 a Palamós., temperatura màxima 22,4 ºC, mínima 13,1 ºC.
Estat del cel dominat pel sol., al matí s'apreciaren de 0/8 a 2/8 Ci., a migdia es van veure 1/8 Cu., a la tarda hi va haver cel ras, però aquest es veia una mica blanquinós degut a la presència de polsim del Sàhara, a més, durant la posta de sol el cel adoptà un to lleugerament marronós.
Vent: fins les 09:00h hi va haver vent del N, NNO i NO, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent en calma o vent de direcció variable, a 2 km/h de mitjana., a partir de les 11:00h bufà vent del E i NE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 15:00h hi va haver vent del NNE i NE, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h va bufar vent del NNE i NE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h vent del E i NE, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h bufà vent del NO, a 2-5 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 24 km/h NE.
Estat de la mar amb mar plana o arrissada al matí i al vespre, i marejol al migdia-tarda.
Pressió atmosfèrica màxima 1026hPa, mínima 1023hPa. Humitat relativa màxima 81%, mínima 48%. (Dades de meteoclimatic.com)

Cúmuls decoratius apareguts el passat dimecres 18 d'abril al migdia.

L'anticicló, amb un màxim de 1026 hPa registrat a Palamós, va tornar a fer aparèixer el fenomen de les minves, i amb ell moltes algues quedaren exposades al sol del migdia, el passat dimecres 18 d'abril.

En relació a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dimecres 18 d'abril al Baix Empordà, es veu com els registres van pujar lleugerament respecte el dimarts.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la màxima va pujar 1,1 ºC respecte el dia anterior, a Torroella de Montgrí pujà 0,3 ºC i a La Bisbal d'Empordà també va ascendir 0,3 ºC. L'excepció es va donar a Monells, ja que la màxima fou 0,1 ºC més baixa.
A Palamós la màxima va pujar 2,2 ºC.
En aquest sentit, els 25,5 ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 21,8 ºC de Palamós-La Fosca foren la màxima més baixa.

Per altre banda, la temperatura mínima també va ascendir de forma lleugera respecte el dia anterior.
En aquest sentit, a Castell d'Aro la mínima va pujar 1,4 ºC, a La Bisbal d'Empordà pujà 0,9 ºC i a Torroella de Montgrí ascendí 0,7 ºC.
A Palamós va pujar 1,9 ºC.
Els 6,2 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 13,1 ºC de Sant Feliu de Guíxols i de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimecres 18 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 24,0 ºC (7,6 ºC)., La Tallada d'Empordà 23,9 ºC (7,7 ºC)., Monells 23,5 ºC (6,2 ºC)., Torroella de Montgrí 22,9 ºC (8,9 ºC)., Castell d'Aro 22,7 ºC (10,3 ºC).

Recull fotogràfic de l'espectacular floració de les plantes crasses i de la malva gran. Imatges captades a la punta del Molí el passat dimecres 18 d'abril