Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 2 d’abril del 2018

Dissabte 31 de març: una tempesta molt dèbil

La tempesta que va arribar a Palamós el passat dissabte 31 de març a la tarda va deixar poca aigua. Imatge captada des del Puig del Molí de Vent de Sant Joan.

El passat dissabte 31 de març, ens vam veure afectats per un altre dels fenomens típics de la primavera: les tempestes.
Aquella jornada hi havia una inestabilitat evident, degut, entre d'altres factors, a l'existència d'un important solc d'aire fred en altura, amb isotermes de -31 ºC a 500 hPa, la presència d'una àrea de convergència de vents a les comarques de Girona, amb una situació de vent intens de mestral que afectava altres indrets del país (amb especial incidència a l'àrea de Tarragona i al nord del cap de Creus) o al mateix escalfament del sòl producte del temps assolellat.
Aquesta situació va fer crèixer grans nuvolades al prelitoral de Girona que viatjaren a través del Baix Empordà, fins a convertir-se el bonic Cumulonimbus arcus que podem a les fotos. A Palamós, malgrat el cel amenaçador, el grop que va afectar-nos a primeres hores de la tarda només va deixar-nos quatre gotes i un tro molt sorollós en forma de descàrrega positiva, juntament amb algun altre tro més llunyà. En total, es van registrar 3,8 mm al Port Marina, 3,0 mm a La Fosca, 2,2 mm al barri vell o 1,3 mm al Club Nàutic Costa Brava. De ben segur, la presència d'una capa d'aire sec entre la superfície i els 3000 metres d'altura, amb només un 45 % d'humitat relativa, es va encarregar que la precipitació fos minsa, inclús, en alguns moments s'observà virga.

Altres dades de precipitació caiguda al Baix Empordà, el passat dissabte 31 de març:

Palafrugell 3,2 mm., Les Olives 1,6 mm., La Tallada d'Empordà 1,2 mm., La Bisbal d'Empordà 1,2 mm., Verges 1,2 mm., platja de Torre Valentina (Calonge i Sant Antoni) 1,2 mm., Calonge 0,9 mm., Castell d'Aro 0,7 mm., Monells 0,3 mm., Torroella de Montgrí 0,1 mm. (Dades de Meteoclimatic.com, Meteocat i Ajuntament de Calonge). 

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dissabte 31 de març a les 15:00h. S'aprecia la tempesta que ens va afectar de forma anecdòtica, malgrat l'elevada reflectivitat.  

Mapa de llamps del passat dissabte 31 de març. Veiem la descàrrega positiva que va generar el tro fort que es va escoltar a Palamós. 

Més dades meteorològiques del passat dissabte 31 de març del 2018 a Palamós-La Fosca., temperatura màxima 15,5 ºC, mínima 5,6 ºC.
Estat del cel: matí assolellat, amb de 2/8 a 3/8 Cu i Sc, a més de 2/8 a 3/8 Ci i Ac., al migdia creixement de cúmuls molt bonics, amb de 3/8 a 5/8 Cu, juntament amb 4/8 Ci, Ac i As., a primeres hores de la tarda arribada d'una dèbil tempesta, amb 8/8 Cb, pluja i plugim., la tempesta va escampar ràpid fins a deixar 4/8 o 5/8 As, virga, a més de 4/8 Cu i Sc., al llarg de la tarda i al vespre els núvols van marxar, amb de 1/8 a 3/8 Sc i St.
Vent: fins les 08:00h hi va haver vent de direcció O i SO, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de direcció O i OSO, a 15-20 km/h de mitjana., a partir de les 10:00h vent del NNO, NO i ONO, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 13:30h vent del NE, E i SE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 19:30h s'observà vent del S, SSE i SE, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h vent del NO i O, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma.
Ratxa màxima de vent 42 km/h NNO (vent de revoltura).
Estat de la mar amb maror, mar de fons del SSO.
Pressió atmosfèrica màxima 1011hPa, mínima 994hPa. Humitat relativa màxima 87%, mínima 42%. (Dades de meteoclimatic.com)

Cortines de pluja el passat dissabte 31 de març a primeres hores de la tarda. Font: http://palamos.cam

Posta de sol amb només algun núvol baix anecdòtic en primer pla, el passat dissabte 31 de març. Font: http://palamos.cam

Si analitzem les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dissabte 31 de març al Baix Empordà, es veu com els registres van baixar amb més o menys intensitat respecte el divendres, degut a l'entrada d'aire fred que acompanyà els núvols i les febles precipitacions.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va descendir 4,7 ºC respecte el dia abans, a Monells baixà 3,4 ºC i a Castell d'Aro la màxima va ser 2,7 ºC més baixa que la del dia anterior.
A Palamós descendí 1,8 ºC.
En aquest sentit, els 18,0 ºC de Castell d'Aro i de La Bisbal d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 15,2 ºC de Palafrugell foren la màxima més freda.

En relació a la temperatura mínima, podem comprobar com aquesta també descendí a totes les poblacions de forma més o menys destacada, respecte el dia abans, gràcies al cel estrellat i a la manca de vent.
Per exemple, a Monells la mínima va baixar 2,9 ºC respecte el dia anterior, a La Tallada d'Empordà descendí 1,9 ºC i a Torroella de Montgrí baixà 1,3 ºC.
A Palamós la mínima va descendir 4,1 ºC.
Els -0,1 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 8,9 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dissabte 31 de març al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 18,0 ºC (3,9 ºC)., La Bisbal d'Empordà 18,0 ºC (1,5 ºC)., Monells 16,5 ºC (-0,1 ºC)., La Tallada d'Empordà 16,5 ºC (1,4 ºC)., Torroella de Montgrí 16,1 ºC (3,5 ºC).

La tempesta que va arribar a Palamós el passat dissabte 31 de març a la tarda va deixar poca aigua. Imatge captada des del Puig del Molí de Vent de Sant Joan.