Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 5 d’abril del 2018

Dimarts 3 d'abril: mar de fons, boirines i temperatura més elevada

Mar de fons a la zona de la Punta dels Tres Ferros, el passat dimarts 3 d'abril al migdia.

El passat dimarts 3 d'abril, la presència d'una àrea de baixa pressió situada al Mediterrani occidental, i un anticicló a l'est d'Europa que es trobava allargassat de sud a nord, abraçant el Mediterrani central i oriental, va provocar que les isòbares tinguessin un llarg recorregut marítim. Aquest fet va generar una marcada mar de fons d'entre migjorn i xaloc, amb un fort onatge o mar llarga que assolia de 1,5 a 2 metres d'alçada.

Així mateix, la mala mar també va venir acompanyada per una altre pujada de la temperatura. L'arribada d'una masa d'aire càlid, amb isotermes de 11,8 ºC a 850 hPa, a la 01:00h, i de 10,0 ºC a 850 hPa, a les 13:00h (segons dades dels radiosondatges de Barcelona) va fer disparar el mercuri.
Aquesta massa d'aire càlid i el fet que la humitat fos molt alta, també van ajudar a formar abundants núvols baixos, pel contrast de temperatura que hi va haver amb l'aigua freda del mar.
Els núvols baixos i també l'existència de núvols alts, així com la massa d'aire càlid a uns 850 hPa, van deixar-nos una matinada poc freda. En aquest sentit, veiem com la temperatura mínima va pujar de forma molt important respecte el dia abans, sobretot cap a l'interior, més que no pas a la costa.
Per exemple, la pujada més forta es va donar a Monells, ja que la temperatura mínima va ser fins a 8,5 ºC més elevada que la del dilluns (dilluns 3,0 ºC i dimarts 11,5 ºC).
A Palamós la mínima va quedar per la banda alta del termòmetre, amb 12,8 ºC a La Fosca.
D'altre banda, podem comprobar com de dia la pujada de temperatura no va ser tan acusada, però així i tot es van tornar a superar els 20 ºC a nomboses localitats. Per exemple, a La Bisbal d'Empordà van tenir 21,3 ºC. A Monells i també a La Tallada d'Empordà van registrar 21,0 ºC.

Boirina enterbolint la visió de Cap Gros, el passat dimarts 3 d'abril al migdia. 

Pel que fa a l'estat del cel, tal com he comentat, a Palamós ens van visitar abundants núvols baixos procedents del mar o boira d'advecció, sobretot durant la primera meitat de la jornada. La foto superior ens mostra boirina tapant la visió de Cap Gros.
Els núvols baixos també ocultaren amb una capa de boira els relleus costaners, a partir d'uns 100 msnm. Però no només hi van haver núvols baixos, ja que en altura s'observaren abundants cirrus i cirrostrats, juntament amb abundants esteles de condensació dels avions que deixaven el cel ratllat.

Banc de núvols baixos a prop del sòl i abundants esteles de condensació dels avions, el passat dimarts 3 d'abril al migdia. 

Més dades meteorològiques del passat dimarts 3 d'abril del 2018 a Palamós-La Fosca., temperatura màxima 15,6 ºC, mínima 12,8 ºC.
Estat del cel: a primeres hores del matí es van observar abundants núvols baixos, amb boirina i boira als relleus litorals, amb de 7/8 o 8/8 St., amb el pas de les hores obertura d'algunes clarianes, fins que quedà un matí-migdia amb de 3/8 a 5/8 St, juntament amb 2/8 o 4/8 Ci, Cs i esteles d'avions, mala visibilitat del paisatge, boirines., a la tarda temps assolellat, amb de 2/8 a 4/8 Ci i esteles d'avions, juntament amb 1/8 o 2/8 Sc i St.
Vent: fins les 11:30h hi va haver vent de direcció E i ENE, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors s'aprecià vent del SE i ESE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 14:00h vent del S i SE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h s'observà vent del SO, S i SSE, a 15 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 44 km/h SO.
Estat de la mar amb forta maror, ones de 1,5 a 2 metres, mar de fons d'entre migjorn i xaloc.
Pressió atmosfèrica màxima 1006hPa, mínima 1002hPa. Humitat relativa màxima 96%, mínima 83%. (Dades de meteoclimatic.com)

Mar de fons a la zona de la Punta dels Tres Ferros, el passat dimarts 3 d'abril al migdia.

En un altre ordre de coses, les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dimarts 3 d'abril al Baix Empordà, van pujar de forma més o menys remarcable respecte el dia anterior, degut als factors mencionats anteriorment.
Per exemple, a Monells la màxima va ascendir 2,3 ºC respecte el dilluns, a La Bisbal d'Empordà pujà 1,8 ºC i a Castell d'Aro ascendí 1,3 ºC.
A Palamós va pujar 0,2 ºC.
En aquest sentit, els 21,3 ºC de La Bisbal d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 15,6 ºC de Palamós-La Fosca foren la màxima més baixa.

Si ens fixem en la temperatura mínima, podem comprobar com aquesta va pujar de forma important a tot arreu.
Per exemple, a Monells la mínima va pujar 8,5 ºC respecte el dia anterior, a La Bisbal d'Empordà va ascendir 8,2 ºC i a Castell d'Aro pujà 6,9 ºC.
A Palamós la temperatura mínima fou 1,2 ºC més elevada.
Els 11,4 ºC que hi van haver a Les Olives van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 13,8 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimarts 3 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 21,3 ºC (11,9 ºC)., La Tallada d'Empordà 21,0 ºC (11,5 ºC)., Monells 21,0 ºC (11,5 ºC)., Torroella de Montgrí 19,3 ºC (12,2 ºC)., Castell d'Aro 18,4 ºC (12,5 ºC).

Mar de fons a la zona de la Punta dels Tres Ferros, el passat dimarts 3 d'abril al migdia.