Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 24 d’abril del 2018

Diumenge 22 d'abril: més pols del Sàhara i s'arriba a 27 ºC a l'interior del Baix Empordà

Posta de sol del passat diumenge 22 d'abril, amb núvols prims i el cel de color marronós. Font: http://palamos.cam

El passat diumenge 22 d'abril, una jornada més, la circulació general atmosfèrica va ser propícia per mantenir l'arribada d'una marcada intrusió de pols en suspensió procedent del Sàhara.
L'arribada d'aquesta pols del desert present a l'atmosfera, es podia notar clarament degut a la calitja que enterbolia la visió del paisatge de la badia de Palamós. Així mateix, cal remarcar que la calitja no fou l'únic fenomen que acompanyà aquesta mala visibilitat. Tal com ja va passar en jornades anteriors, el cel també es va veure de color blanquinós i, a més, altre cop vàrem poder observar una sortida i una posta de sol amb el cel de color terrós.

D'altre banda, la pols en suspensió no va ser l'única cosa que va donar un tot blanquinós al cel, ja que durant tota la jornada, les finíssimes partícules del desert van estar acompanyades per la presència, més o menys abundant, d'un tel de núvols alts.

Mapa de pols en suspensió del passat diumenge 22 d'abril a les 14:00h. S'aprecia la presència de 1576 mil·ligrams per metre quadrat a sobre nostre.

L'arribada de la pols del Sàhara, un dels fenòmens més típics d'aquesta època de l'any, va ser una conseqüència de les tempestes de sorra que es van donar al nord d'Àfrica. Les partícules més fines de pols van ascendir amb força fins a les capes baixes i mitjanes de la troposfera. Com que en aquelles altures, entre els 3000 i els 5500 metres, bufava vent del sud a 45 o 50 nusos, la pols fou ràpidament arrossegada fins a les nostres latituds.
La configuració sinòptica que propicià aquesta situació, va estar marcada per la presència d'una àrea de baixa pressió centrada al sud-est del Golf de Cadis i una àrea d'alta pressió sobre el Mediterrani.

Mapa de vent a uns 5500 metres d'altura del passat diumenge 22 d'abril a les 14:00h. Veiem el vent intens del sud que portà el polsim del Sàhara fins a la península.

D'altre banda, el polsim del Sàhara no va arribar sol fins a casa nostra. Des del nord d'Àfrica, la baixa pressió també va fer emergir una bombolla d'aire càlid tropical continental, amb isotermes de 12,9 ºC a 850 hPa. Aquest fet, unit a l'ambient assolellat o al resol, i al vent de garbí que va arribar un xic reescalfat a l'interior de la comarca, van fer disparar el mercuri, amb una temperatura màxima pre-estiuenca.
Com a registres més càlids, trobem que a Les Olives van tenir 27,2 ºC, a La Bisbal d'Empordà 27,0 ºC, a Verges 26,2 ºC o a Monells 26,1 ºC. De ben segur, si no hi haguessin hagut núvols alts, encara hagués pujat més el termòmetre.
A Palamós, el vent de mar, com sempre, va frenar una mica la temperatura, ja que la màxima es va quedar en 18,1 ºC al barri vell.
Pel que fa a la temperatura mínima, aquesta també va ser més elevada que la del dia anterior. En molts casos, els valors van ascendir de 1 a 3 ºC, amb els 8,6 ºC de Monells com a mínima més baixa. 

Mapa de temperatura a 850 hPa, el passat diumenge 22 d'abril a les 14:00h. Podem veure la bombolla d'aire càlid que emergí des del nord d'Àfrica.

Més dades meteorològiques del passat diumenge 22 d'abril del 2018 a Palamós., temperatura màxima 18,1 ºC, mínima 13,7 ºC. Estat del cel amb sol o resol, però aquest es va veure enterenyinat per abundants núvols prims i també mostrà un color blanquinós degut a la pols del Sàhara, de 5/8 a 7/8 Ci, Cs i As., també hi havia molta calitja que reduïa la visibilitat.
Vent: fins les 08:30h hi va haver vent en calma., a partir de llavors vent del SO i S, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 11:00h hi va haver vent del SO, SSO, S i SSE, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 15:30h va entrar vent del S i SSO, a 15 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 37 km/h S.
Estat de la mar amb mar plana o arrissada a primeres hores del matí, marejol la resta del dia.
Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1016hPa. Humitat relativa màxima 89%, mínima 73%. (Dades de meteoclimatic.com)

Seqüència d'imatges de la posta de sol del passat diumenge 22 d'abril. Observem l'existència de núvols alts i polsim del Sàhara que deixava un color marronós al cel. Fixeu-vos com això feia de filtre solar. Font: http://palamos.cam 




En un altre ordre de coses, si mirem les temperatures màximes assolides el passat diumenge 22 d'abril al Baix Empordà, es veu que aquestes van experimentar un lleu ascens a l'interior, respecte el dia abans, i un cert descens a la costa.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la màxima va pujar 0,9 ºC respecte el dissabte i a Monells va ascendir 0,7 ºC, per contra, a Torroella de Montgrí va descendir 0,9 ºC i a Castell d'Aro va baixar 0,5 ºC.
A Palamós la màxima descendí 0,6 ºC.
En aquest sentit, els 27,2 ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 18,1 ºC de Palamós van ser la màxima més baixa.

Per acabar el resum meteorològic, només falta afegir que la temperatura mínima va pujar a tot arreu amb més o menys rellevància, respecte el dissabte.
A Monells la mínima va pujar 2,9 ºC respecte el dia abans, a La Bisbal d'Empordà pujà 2,7 ºC i a Castell d'Aro ascendí 0,6 ºC.
A Palamós va ascendir 2,0 ºC.
Els 8,6 ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 14,7 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat diumenge 22 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 27,0 ºC (9,7 ºC)., Monells 26,1 ºC (8,6 ºC)., La Tallada d'Empordà 26,0 ºC (8,8 ºC)., Torroella de Montgrí 24,5 ºC (9,5 ºC)., Castell d'Aro 21,9 ºC (9,4 ºC).