Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 29 d’abril del 2018

Divendres 27 d'abril: bancs de núvols baixos i arribada massiva de meduses

Cel cobert de núvols baixos i boirina a la badia de Palamós, el passat divendres 27 d'abril a primeres hores de la tarda. També podem veure el creuer Club Med 2.

El passat divendres 27 d'abril va entrar en acció un altre dels fenòmens més típics d'aquesta època de l'any: la formació de boira d'advecció o núvols baixos.
L'absència de vent durant la matinada, la presència d'una bombolla d'aire càlid a sobre nostre, amb isotermes de 14 ºC  a 850 hPa, l'aigua freda del mar i l'aparició d'un lleuger flux de component est en superfície durant el matí, van fer aparèixer bancs de núvols baixos o boira d'advecció al davant de la costa del Baix Empordà.
A Palamós, tot i que al llarg del matí vàrem tenir un temps assolellat, mar endins ja s'observava un extens banc de núvols baixos o boira. Els núvols estrats van anar tocant el litoral palamosí poc abans del migdia, tot deixant un ambient emboirat i fresc durant una bona estona arran de mar. Aquests bancs de boira es convertiren en boira alta o boirina al migdia-primeres hores de la tarda, deixant el cel tapat per una capa blanca i uniforme sobre la badia palamosina.
Aquests núvols baixos es van anar desfent amb el pas de les hores fins acabar deixant una tarda assolellada. No obstant això, al vespre s'observà l'arribada de núvols alts i mitjans per l'oest, els quals eren les restes de les encluses que generaren les tempestes que es van formar al Ripollès, a Osona i al Berguedà.

Imatge del satèl·lit Meteosat en format visible del passat divendres 27 d'abril a les 14:30h. Veiem el banc de núvols baixos o boira d'advecció que va afectar-nos. També s'observa el creixement de nuvolades cap al Pirineu i Prepirineu. 

Meduses Aequorea forskalea i barquetes de Sant Pere (Velella velella) observades el passat divendres 27 d'abril a La Fosca. 

En un altre ordre de coses, el corrent de llevant que es va establir durant el passat divendres, va seguir portant fins a les platges i cales del municipi extensos bancs de borms o meduses de l'espècie Aequorea forskalea, i també continuaren arribant les famoses barquetes de Sant Pere (Velella velella).
Tal com podeu veure a les fotografies, les aigües marines es convertiren en una mena de sopa de meduses que feia desistir de prendre un bany a les persones que havien anat a la platja de la Fosca.
Tot i que l'aspecte de l'aigua del mar era molt desagradable, aquest fenomen natural és completament inofensiu pel medi, i encara que sembli mentida també ho és per les persones.
Tant les barquetes de Sant Pere com les meduses de l'espècie Aequorea forskalea, no són urticants per les persones.

El borm Aequorea forskalea, és una hydromedusa transparent amb una ombrel·la circular de 8 a 17 centímetres de diàmetre. Es caracteritza per tenir un gran nombre de canals radials a l'endoderm, disposats de forma centrífuga des de l'estómac fins l'extrem de l'ombrel·la. Aquests són de color bru o blau fosc. A l'extrem de l'ombrel·la creixen nombrosos tentacles molt fins i llargs. La zona on està la boca te una forma triangular, que permet identificar-la.
És una medusa pelàgica que es troba tant a l'oceà Atlàntic com a l'Índic, el Pacífic o el mar Mediterrani.

Un borm Aequorea forskalea observat a la Fosca, el passat divendres 27 d'abril al migdia.

Aquest borm atrapa l'aliment amb els tentacles i la seva dieta es composa bàsicament de copèpodes, amfípodes, ostràcodes o larves de decàpodes.
Tal com succeeix amb moltes meduses, Aequorea forskalea passa per una fase de pòlip que es fixa al fons del mar. Posteriorment es transformarà en la medusa lliure que trobarem flotant al mar.
Es pot confondre amb Aequorea vitrina, encara que aquesta espècie és més nòrdica. A més a més, els seus canals radials tenen un color que va del blanc al blau pàlid.

Taxonomia

Fílum: Cnidaris, Subfílum: Medusozous, Superclasse: Hydrozoa, Classe: Hydroidomedusae, Subclasse: Leptomedusae, Ordre: Conica, Família: Aequoreidae, Gènere: Aequorea

La sorra de la platja de la Fosca va tornar a quedar plena de barquetes de Sant Pere el passat divendres 27 d'abril, degut al corrent de mar cap a terra.  

Més dades meteorològiques del passat divendres 27 d'abril del 2018 a Palamós., temperatura màxima 17,8 ºC, mínima 12,4 ºC. Estat del cel: matí assolellat, amb alguns intervals de núvols baixos, més destacats a sobre el mar, amb de 1/8 a 3/8 St., al migdia hi va haver un augment important dels núvols baixos provinents de mar, amb de 4/8 a 7/8 St, boira o boirina., al llarg de la tarda els núvols baixos es van fondre fins a deixar altre cop un dia assolellat, amb de 1/8 a 3/8 St., al vespre van aparèixer núvols provinents de l'oest, amb de 3/8 a 5/8 Ci, Ac i As, restes d'encluses, juntament amb 2/8 Sc i St.
Vent: fins les 09:00h hi va haver vent en calma o vent del NO, a 2 km/h de mitjana., a partir de llavors s'aprecià vent del E i ENE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 14:30h bufà vent del E i NE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 18:30 hi va haver vent de direcció S i SSO, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 22:30h vent del O, NO i SO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma.
Ratxa màxima de vent 21 km/h E.
Estat de la mar amb marejol, lleugera mar de llevant.
Pressió atmosfèrica màxima 1013hPa, mínima 1011hPa. Humitat relativa màxima 93%, mínima 50%. (Dades de meteoclimatic.com)

Malgrat que la pressió en superfície no era elevada, sinó que es va mantenir entre els 1011 hPa i 1013 hPa, el nivell del mar es va continuar mantenint força baix i algunes algues quedaren exposades a la intempèrie. Foto mostrada a la web de Ràdio Palamós

Núvols baixos observats el passat divendres 27 d'abril a La Fosca.

En relació a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat divendres 27 d'abril al Baix Empordà, es veu com aquestes van experimentar un descens més o menys marcat a totes les poblacions, degut als vents de llevant i gregal que bufaren en superfície, i també a la presència de núvols baixos.
Per exemple, a Castell d'Aro la temperatura màxima va baixar 6,0 ºC respecte el dijous, a Torroella de Montgrí baixà 5,3 ºC i a La Bisbal d'Empordà va descendir 4,1 ºC.
A Palamós va baixar 5,7 ºC.
En aquest sentit, els 22,7 ºC de Les Olives i de Bellcaire d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 17,6 ºC de Palamós-La Fosca van ser la màxima més baixa.

Així mateix, la temperatura mínima també va baixar a totes les localitats amb major o menor mesura.
A Torroella de Montgrí la mínima baixà 3,0 ºC respecte el dia anterior, a Castell d'Aro va descendir 2,7 ºC i a Monells descendí 1,8 ºC.
A Palamós la mínima va ser 3,9 ºC més baixa.
Els 6,5 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més freda de la jornada, per contra, els 14,2 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat divendres 27 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 21,8 ºC (6,5 ºC)., La Tallada d'Empordà 21,4 ºC (8,2 ºC)., La Bisbal d'Empordà 21,2 ºC (7,9 ºC)., Torroella de Montgrí 19,9 ºC (7,9 ºC)., Castell d'Aro 19,8 ºC (8,6 ºC).

Més fotos del passat divendres 27 d'abril, on veiem els núvols baixos que hi havien al migdia-primeres hores de la tarda, el creuer Club Med 2 i les meduses observades a La Fosca.