Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 19 de febrer del 2022

Aquesta setmana ha tornat la pluja (poca)

Cel ennuvolat i el terra moll el passat dilluns 14 de febrer a primeres hores de la tarda.

La gran novetat meteorològica d'aquesta setmana ha sigut el retorn de la pluja en dues ocasions.
Tot i que les precipitacions han sigut més aviat anecdòtiques, almenys hem trencat la ratxa seca que portàvem des de feia setmanes.
Primerament, el passat dilluns 14 de febrer ens va creuar un front molt poc actiu durant la matinada i primeres del matí, però en prou feines s'escapà algun plugim. L'altre dia amb precipitació ha tingut lloc aquest dissabte 19 de febrer, amb quatre gotes esporàdiques i inapreciables. 

De totes maneres, el front del passat dilluns 14 de febrer anava associat a un potent solc d'aire fred en alçada que va mantenir la inestabilitat al llarg de tota la jornada. Això va fer que tornessin a caure quatre gotes al migdia i a primeres hores de la tarda. 
En total, a Palamós (Barri Vell) en prou feines van caure 2,6 mm. Al Passeig del Mar i a La Fosca es recolliren 4,2 mm. Com podeu comprobar, encara que no foren grans precipitacions, aquestes van servir per treure la pols i regar un xic algun sembrat d'hivern.

El primer dia de la setmana també ens va dur una temperatura màxima de 13,9 ºC i una temperatura mínima de 7,7 ºC. 
El garbí es va notar de matinada i a primeres hores del matí, a uns 20-25 km/h de mitjana, ratxa màxima 48 km/h., la resta del dia el vent fou molt feble i de direcció variable, amb presència de maror. 
La humitat va moure's entre el 72 i el 94 %. La pressió màxima marcà 1015 hPa i la mínima 1010 hPa.
 
Cel ennuvolat el passat dilluns 14 de febrer a primeres hores de la tarda.

Cel ennuvolat i el terra moll el passat dilluns 14 de febrer a primeres hores de la tarda.

Imatge del satèl·lit Meteosat del passat dilluns 14 de febrer a les 06:30h. Veiem el pas d'un front. 

Mapa de temperatura i geopotencial a 500 hPa del passat dilluns 14 de febrer a les 19:00h. Veiem el solc d'aire fred que ens va afectar amb l'isoterma de -30 ºC a 5.500 m.