Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 22 de febrer del 2022

Dijous 17 de febrer: preciós cel empedrat, absència de vent i mar de garbí

Altocumulus floccus lacunosus vistos el passat dijous 17 de febrer des del pàrquing del Cervantes.

Tal com apuntaven els models meteorològics, el vent va brillar per la seva absència durant el passat dijous 17 de febrer.
Malauradament, aquesta circumstància va anar molt malament per iniciar la primera jornada de proves de la regata internacional Palamós Optimist Trophy.
Tot i que cap al migdia la flota d'optimist va navegar cap a la zona de regates amb vent del SSO, a uns 8 nusos, tan sols va poder realitzar una prova el grup groc.
La direcció del vent va canviar ràpidament i es va aturar completament, la qual cosa va obligar al Comitè de Regata a abandonar les proves que s'havien iniciat, deixant la resta de grups sense cap prova completada.
A primera hora de la tarda, el Comitè de Regata va decidir enviar la flota a terra i com que la previsió meteorològica anunciava vent intens de garbí per a l'endemà, es va creure convenient avançar l'inici de les proves a les 10:00 h.

La garbinada que s'estava preparant pel dia següent, es podia intuir si es parava atenció al medi que ens envolta. 
Curiosament, tot i que no feia vent, durant la tarda-vespre del dijous ja es podia apreciar una marcada mar de garbí o mar de fons del sud-oest, amb maror. A més a més, al llarg de la jornada es va poder observar el típic cel empedrat o cel amb cabretes que sol denotar un canvi de temps.
Els bonic celatge que ens mostren les fotografies, està dominat per uns núvols mitgencs anomenats Altocumulus floccus lacunosus.
Els altocúmuls es descriuen com un banc, capa prima o capa de núvols blancs o grisos, o alhora blancs i grisos, que tenen ombres formades per porcions, masses arrodonides, rodets, etc., les quals a vegades són parcialment fibroses o difuses i poden estar unides o no; la majoria dels elements petits distribuïts amb regularitat tenen una amplada aparent compresa entre 1 i 5 graus.

Solen estar formats normalment per gotetes d'aigua. Quan la temperatura és molt baixa, es formen cristalls de gel. 
La seva formació està lligada a una gran massa d'aire empesa per un sistema frontal, la qual ascendeix fins als nivells mitjans, (4-6 km) i es condensa posteriorment. Alhora, aquests núvols es formen per masses d'aire inestable, que els dona un aspecte cumuliforme. Solen formar part dels fronts freds i dels fronts càlids. En aquest darrer cas van barrejats en una única capa amb Altostratus, ocupant extensions de milers de quilòmetres quadrats.
Normalment donen pistes sobre el temps futur. Se sap que aïllats indiquen bon temps. En canvi, si es presenten en augment o barrejats amb Altostratus, indiquen la proximitat d'un front o d'una borrasca. En aquests casos poden desprendre precipitació. No cal confondre'ls amb Cirrocumulus., els Altocumulus són més grans, tampoc amb els Stratocumulus (els Altocumulus són més petits).

Els Altocumulus poden presentar 4 espècies o varietats (stratiformis, lenticularis, castellanus i floccus) i 7 espècies (translucidus, perlucidus, opacus, duplicatus, undulatus, radiatus i lacunosus). També poden presentar virga i/o mamma.

Altres dades del passat dijous 17 de febrer: temperatura màxima 15,8 ºC, mínima 6,2 ºC. Ratxa màxima de vent 19 km/h. Humitat del 56 al 85 %. Pressió màxima 1023 hPa, mínima 1020 hPa. Dades de Meteoclimatic, Barri Vell de Palamós.

Altocumulus floccus lacunosus vistos el passat dijous 17 de febrer des de l'Arbreda.