Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 5 de febrer del 2022

El mes de febrer comença amb tramuntana efímera, núvols lenticulars i elevat risc d'incendi

Núvols de vent vistos des del Puig del Molí de Vent de Sant Joan el passat dimarts 1 de febrer.

El mes de febrer no podia haver començat de pitjor manera.
A part de l'etern anticicló hivernal, el passat dimarts 1 febrer va entrar en acció el vent sec de tramuntana, però amb no massa intensitat a la nostra vila. 
Tot i que només va bufar entre la matinada i la tarda del primer jorn del mes de febrer, això va ser suficient per ressecar unes terres i uns boscos que pateixen la manca de pluges dels darrers mesos. Per si no n'hi hagués prou, la tramuntana i la sequera també van agreujar el risc d'incendi forestal a la nostra comarca, un fet que ja va sent habitual fora de la temporada alta, degut fonamentalment al canvi climàtic.

A Palamós, la tramuntana va assolir una velocitat mitjana de 20-25 km/h durant la matinada, i de 10-15 km/h durant el matí-migdia, per anar desapareixent al llarg de la tarda-vespre. La ratxa màxima més elevada va anotar 63 km/h. 
Malgrat que arran de costa només s'aprecià marejol, a poques milles s'observaren blancalls. De fet, al davant del cap de Begur, a 19 milles de la costa, la boia de Puertos del Estado va enregistrar una alçada significant de 5,16 m a les 10:00h i a les 13:00h, i una alçada màxima de 8,63 m a les 12:00h.
La tramuntana també va fer devallar el grau d'humitat relativa fins a un mínim del 29 %, amb un màxim del 73 %.
Així mateix, l'efecte del vent va provocar que la temperatura nocturna no pogués baixar gaire, amb una mínima de 7,0 ºC. La màxima va marcar 15,9 ºC gràcies al temps assolellat i per la manca de vent fresc del mar. El baròmetre va marcar un màxim de 1024 hPa i un mínim de 1019 hPa.
Sortosament, no tot van ser males notícies, ja que el mateix vent del nord ens va premiar amb un celatge força bonic, degut a la formació d'uns espectaculars altocúmuls lenticulars, coneguts popularment com a "núvols de vent".

Mapa de superfície del passat dimarts 1 de febrer. Veiem una situació de tramuntana al golf de Lleó, degut a la presència d'una pertorbació a Itàlia i l'anticicló de les Açores entrant per l'oest d'Europa.

Mapa del Pla Alfa del passat dimarts 1 de febrer. Veiem que estava en el nivell 2.

Mapa del perill d'incendi del passat dimarts 1 de febrer. Veiem que era alt en un ampli sector de la nostra comarca.

Núvols de vent vistos des de Sant Daniel (Calonge) el passat dimarts 1 de febrer.

Núvols de vent vistos des de Sant Daniel (Calonge) el passat dimarts 1 de febrer.

Núvols de vent vistos des del Puig del Molí de Vent de Sant Joan el passat dimarts 1 de febrer.