Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 13 de febrer del 2022

Setmana de garbinades

Temps assolellat i nombrosos practicants de kitesurf a la badia de Palamós el passat dimecres 9 de febrer. 

Aquesta setmana que acabem de deixar enrera ens ha portat les dues garbinades més destacades dels darrers mesos. L'aproximació de dos fronts per l'oest de la península Ibèrica, ha fet reaparèixer un vell conegut de la badia palamosina: el vent de garbí o llebeig.
Aquest vent del sud o sud-oest va fer les delícies dels nombrosos practicants de kitesurf que s'acostaren fins a la badia de Palamós per gaudir d'aquest esport.

La primera garbinada va esdevenir el passat dimecres 9 de febrer, gràcies a un front completament desfet que s'acostava per l'oest, fruit de la zonal.
El cel majoritàriament asserenat, amb alguns deixants dels avions per decorar, va acompanyar un garbí que bufà a uns 20-25 km/h de mitjana a partir del migdia. La ratxa més forta fou de 50 km/h.
Aquella jornada el mercuri va marcar una màxima de 13,0 ºC i una mínima de 7,2 ºC. Com és normal, el vent de mar va mantenir un ambient fred i humit, malgrat el temps assolellat.
La pressió va enregistrar un màxim de 1032 hPa i un mínim de 1028 hPa. Pel que fa a la humitat relativa, apareix un màxim del 88 % i un mínim del 78 %.

La segona garbinada ha sigut un xic més intensa i duradora degut a l'acostament del front poc actiu que ens afectarà aquest dilluns 14 de febrer.
Així doncs, la garbinada d'avui diumenge 13 de febrer, a part d'omplir la badia de kitesurfistes, també va anar molt bé pels entrenaments que realitzen alguns dels joves regatistes que han de participar a la famosa regata internacional d'optimist, que tindrà lloc aquesta setmana a Palamós.
La jornada dominical ens ha premiat amb un vent de garbí que marcà una velocitat mitjana de 20-25 km/h al matí i de 25-30 km/h de mitjana a la tarda. La ratxa més intensa ha enregistrat 53 km/h.
Durant tota la jornada també s'observaren cúmuls gruixuts, a estones força amenaçadors, però sense descarregar, i més importants al matí que a la tarda. 
La temperatura màxima va assolir 13,5 ºC i la mínima va ser de 10,4 ºC degut als núvols i al vent.
La humitat es va moure entre un mínim del 81 % i un màxim del 89 %. La pressió màxima va ser de 1024 hPa i la mínima de 1014 hPa, un fet que denota el pas del front. 
També veiem que avui diumenge hi havia de maror a forta maror a Palamós. Mar endins hi havia una alçada significant de l'onatge d'188 m a les 17:00h al davant del cap de Begur i una alçada màxima de 2,75 m a la mateixa hora. 

Fotos de la garbinada del passat dimecres 9 de febrer

Fotos de la garbinada d'aquest diumenge 13 de febrer