Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 6 d’agost del 2010

Crònica dels incendis de Rússia


El bosc i les poblacions assetjats per les flames. Font : Diari Forestal.com.


Us poso una crònica molt clarificadora de la situació que s'està vivint a l'oest de Rússia degut als incendis més devastadors dels últims anys, es quals ja han cremat una superfície equivalent a tot Espanya. Pere Fontanals és el que signa aquesta crònica per a Diari Forestal des de Pavlovki Posad, una ciutat de 100.000 habitants a una hora i mitja a l'est de Moscou.

"El telenotícies del vespre del Piervei Canal, la primera cadena pública russa, insta a la població de les nou regions afectades pels focs a dormir amb les finestres tancades, en l'estiu més calorós del país des de fa 120 anys i que farà que Moscou arribi als 42ºC aquest dijous. El fum dels incendis, o del macroincendi de sotabosc i, sobretot, de sotaterra, no s'elevarà massa i hi ha perill d'intoxicació entre les persones més febles. Malgrat la cendra no vola, la densitat de l'aire fa impossible una caminada de cent metres sense aturar-se a respirar a fons i l'ús de mascaretes s'ha generalitzat sobretot quan la temperatura cau –és un dir- al vespre, nit, matinada i matí fins a les 10.

Obeïm, i a més de tancar finestres, afegim tovalloles molles a les escletxes, però malgrat que entrada la nit plou amb intensitat amb una tempesta elèctrica de companyia, el matí creix amb tot el pis ple de fum. Al carrer, la visibilitat és de menys de 20 metres, segons diuen a Moscou, la visibilitat és només en la immediatesa, o sigui, 0 metres. Pavlovski Posad és una població de menys de 100.000 habitants a una hora i mitja a l'est de Moscou. El foc més proper el tenim a 20 quilòmetres, a Electrostal. No hem vist ni una flama, però no és estrany. El foc avança principalment per sota terra, d'aquesta terra tan negre russa, la torf, gràcies a la seva densitat orgànica.

Recursos molt justos

Al matí ens acostem a Stepurina, un barri de datxes de Pav Posad, on expliquen que dues dotacions de bombers que havien arribat més d'hora han hagut de marxar sense poder atacar un conat d'incendi que s'iniciava ja que els seus camions no tenien pressió d'aigua. A la televisió diuen que 5.000 efectius de bombers i exèrcit estan treballant només a la regió de Moscou. Malgrat que ho assenyalen com un cop d'autoritat, les xifres són totalment insuficients per a controlar una regió en flames i fum que no és com un incendi amb front, previsió i escapades, sinó que crema com si fos el territori devastat per una bomba nuclear. El fum, i el foc per com s'endevina és omniscient més que omnipresent i no fa la sensació de control ni previsió. Cada metre quadrat de terra fumejant requereix de mil litres d'aigua per a ser extingit, d'altra manera es filtra acaronant només la brasa.

Fa temps que les xifres grosses ja no es veuen en els mitjans locals. 130.000 hectàrees es llegia al mateix Diari Forestal el passat dilluns. Tres-cents incendis nous en el país han començat a les darreres 24 hores. És impossible fer una previsió ni saber quan s'acabarà. El poc temor a incendis entre la població russa acostumada a estius de poc més de 20º, les barbacoes a qualsevol lloc, les deixalles, vidre inclòs, tant presents com els insectes en el bosc no vaticinen millores. Oimés quan el que seria una única sortida d'una setmana de pluges no es preveu pròxima, si més no durant els propers deu dies. Ans al contrari, ja que al temps especialment dur s'hi afegeix l'escalfament del microclima que s'ha creat amb el fum que ho tapa tot, i ho manté tot calent.

Avui al vespre Pavlovski Posad s'ha posat en alerta des del Piervei Canal. És una de les poblacions on arribarà el foc les properes hores. Entremig ha deixat cendra en totes les construccions que ha anat trobant i ja ha afectat el trànsit de l'aeroport. El fum surt de sota terra a bona part de Rússia. Torna a tocar nit d'escalf. Alguns no ho explicaran.



Imatge d'ahir del satèl.lit MODIS , on es veu la fumera que ocupa grans extensions a l'oest de Rússia. Cada punt vermell és un focus d'incendi (fer clic per ampliar imatge).