Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 1 d’agost del 2010

Augment de la inestabilitat


Temperatura a 5500m d'alçada prevista per demà al vespre.


Acabem de començar el mes d'agost, després d'haver passat un mes de juliol molt sec (recordem però, que en molts llocs és el mes on plou menys) amb només 2,4 mm recollits. Amb ell també arriba un augment de la inestabilitat, degut al pas d'un solc d'aire fred amb temperatures d'uns -12cº a 5500m. Cal dir però, que l'arribada de l'agost, molts cops es sinònim d'aparició de tempestes en àmplies zones del territori, aquest fet, sobretot a la costa, fa que aquest mes no sigui tant sec. Així doncs, sembla que els ruixats i les tempestes poden aparèixer de nou en molts punts del pais i ser localment molt intenses.


Si volem saber la distància que hi ha entre nosaltres i una tempesta, em de dividir entre tres, els segons que passen entre que veiem un llamp i sentim el tro, això és degut a que el tro viatge a la velocitat del so (uns 340 metres per segon) en 3 segons recorre un quilòmetre.

Previsió per aquest dilluns

Per aquest dilluns a Palamós, es preveu un dia amb nuvolusitat abundant, la qual pot arribar a cobrir el cel durant qualsevol moment de la jornada, fins i tot pot arribar a caure algun ruixat o tempesta poc important (en principi), tant al matí com a la tarda. Aquests ruixats i tempestes poden ser intensos i acumular molta aigua en poc temps, en punts localitzats de l'interior de la demarcació, sobretot en la seva meitat nord i oest. La temperatura màxima podrà ser més baixa que en dies anteriors, tant a l'interior com a la costa, amb màximes inferiors als 30 cº. La temperatura mínima serà molt elevada i amb sensació de xafogor acusada.

El vent al nostre sector costaner bufarà fluix i de component sudoest, durant les properes hores. Al matí de dilluns tindrem vent de sudest a uns 4/8 nusos, aquest vent encalmarà a la tarda. Atenció, ja que a últimes hores del dia entrarà la tramuntana, la qual podrà bufar a uns 20/24 nusos a tota la nostra zona, al llarg de la nit de dilluns a dimarts, superior al nord del Cap de Begur.

L'estat de la mar es mantindrà amb mar arrissada durant les properes hores, així com durant tot el dilluns, encara que hi pot haver marejol al migdia. Durant la nit de dilluns a dimarts, hi podrà haver marejol a prop de la costa, maror mar endins i forta maror (ones de 2 m) al nord del Cap de Begur.