Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 18 d’agost del 2010

Torna la calor...i mànegues ??


Diagrama dels "ensembles". Observeu com la temperatura a 1500m (850hpa) va a l'alça els propers dies.

Tot i alguns intervals nuvolosos de tipus baix i algun ruixat poc important que pugui caure demà, els properes dies, de fet ja es nota des d'ahir, les temperatures i la sensació de xafogor van a l'alça, degut a l'arribada d'una bombolla d'aire càlid subtropical en nivell mitjos de la troposfera, que acompanya l'establiment d'altes presions a prop nostre. Els vents de component sud i oest, s'encarregaran a més de fer-nos augmentar el grau d'humitat i amb ell la sensació de xafogor, en el que podriem dir com una tornada a la normalitat després d'una primera quinzena de mes poc estiuenca.
Si actualment trobem temperatures d'uns 16 cº a 1500m, aquest proper diumenge hi trobarem temperatures d'uns 22c º, és a dir, uns 6 cº més elevades, símptoma de l'aire càlid que va entrant.
Aquest fet pot repercutir en que tinguem temperatures d'uns 30 cº a molts punts costaners i properes als 35 cº en molts punts de l'interior.
Sembla que aquesta situació de retorn a l'estiu pot durar fins a finals de mes, moment en el qual pot tornar a refrescar, encara que la variabilitat que presenten els models a llarg plaç no ho assegura.

On si que hi pot haver moviment del bo és cap al sud del país, ja que es preveu que alguna de les tempestes que es puguin formar demà cap a Tarragona, sobretot al Delta de l'Ebre, puguin venir acompanyades d'algun fenòmen tornàdic, amb mànegues a mar o alguna tuba o petit tornado en terra, ho anirem seguint.


Mapa dels paràmetres que poden formar tornados (CIN, CAPE, helicitat, etç...). Fer clic per ampliar imatge.


Dades actuals:
25,9 cº
77 % hr
1013 hpa
mínima 22,6 cº
2/8 Sc
llebeig 8 km/h
entre mar arrissada i marejol