Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 22 de setembre del 2012

Benvinguda a la tardor astronòmica


La tardor i els bolets un binomi inseparable. Imatge obtinguda aquesta setmana.


La tardor començarà avui dissabte 22 de setembre a les 16h 49m hora oficial peninsular. Aquesta estació durarà 89 dies i 20 hores, i acabarà el 21 de desembre amb el començament de l'hivern.

D'altra banda el diumenge dia 28 d'octubre tindrà lloc el canvi d'hora i recuperarem l'horari d'hivern. A les tres de la matinada, hora catalana, del diumenge 28 d'octubre caldrà endarrerir el rellotge fins a les dues, fent que aquest dia tingui una hora més.

Com podem observar fàcilment, aquesta és l'època de l'any en què la longitud del dia s'escurça més ràpidament. A les latituds de la península, el Sol surt pels matins cada dia una mica més tard que el dia anterior i a la tarda s'amaga abans, sent l'escurçament del dia especialment apreciable a les tardes. En definitiva, en aquests dies el temps en que el Sol està per sobre de l'horitzó es redueix en quasi tres minuts cada dia.

Durant la tardor es produirà un eclipsi total de Sol (13 de novembre), però no serà visible al nostre país., en canvi, si que el podran veure a a Austràlia, Nova Zelanda, Pacífic Sud, Antàrtida i sud de Sud-amèrica. Dues setmanes més tard també tindrem un eclipsi penombral de Lluna (28 de novembre), no obstant, només podrem veure les últimes fases del fenomen. El primer contacte amb la penombra es produirà a les 13h 15m (hora catalana), arribarà al màxim a les 15h 34m i l'eclipsi finalitzarà a les 17h 51m.

De cares a l'observació nocturna del cel a la tardor, és preferible realitzar les observacions en dates properes a la lluna nova (15 d'octubre, 13 de novembre i 13 de desembre), excepte quan es pretén observar la pròpia Lluna.

La primera lluna plena de la tardor es produirà el 30 de setembre, i les següents seran 29 o 30 dies després. En aquesta tardor tindrem dues llunes plenes més, el 29 d'octubre i el 28 de novembre.

Des del punt de vista astronòmic, veurem com el cel estarà inicialment dominat per Mart amb l'arribada de la nit. A mesura que avanci l'estació, Mart deixarà de ser visible, i serà substituït pel planeta Júpiter, el qual es veurà molt brillant i anirà sortint cada vegada més aviat fins a poder-se veure al vespre, a principis de novembre. Aquest planeta arribarà el seu màxim acostament a la Terra l'1 de desembre aconseguint un diàmetre angular de 48 ".
Saturn passarà de ser visible al vespre, just al principi de la tardor, a ser visible a l'alba al final de l'estació. Durant tota la tardor Venus serà visible a l'alba.

Altres objectes estelars són els meteors. La primera pluja de meteors important de la tardor és la de les Dracónidas, el màxim té lloc cap el 8 d'octubre. Una altra pluja de meteors popular a l'hivern és la de de les Leònides, que es dóna al voltant del 17 de novembre i ocasionalment pot ser molt intensa. La pluja més intensa sol ser la de les Gemínides, amb un màxim d'intensitat al voltant del 13 de desembre.

Al voltant de l'estrella Polar es veuran al llarg de la nit les constel·lacions del Cigne, Cassiopea, Óssa Menor i Girafa. Les constel·lacions eclíptiques visibles en aquest període van des de Capricorn a Verge. Per sobre de l'eclíptica destacaran Pegàs i Andròmeda, per sota, Balena i Orió, així com les estrelles Sirius i Proció.

Informació obtinguda de: www.ign.es