Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 9 de setembre del 2012

L'albada d'ahir, bancs de boira i tempestes


L'albada d'ahir dissabte a Palamós.


Ahir dissabte 8 de setembre, a Palamós ens vam llevar amb vent en calma, mar plana i abundants núvols alts que enterenyinaven el cel, juntament amb algun banc de boira que transitava mar endins.

Aquests núvols alts, eren el presagi de la tarda tempestuosa que es desenvolupà a l'interior de la demarcació, centrada sobretot cap al Pirineu i la Serralada Transversal., en canvi, els bancs de boira marina que es podien veure a prop de la costa, els quals, arribaren a entrar a terra en alguns punts de la costa baixempordanesa, ens deien que la humitat relativa sigué molt elevada, que el vent era fluix i de component sud-est i, a més, demostraven que l'aigua del mar estava molt més freda que l'aire que transitava pel seu damunt.

Cal destacar que aquests bancs de boira d'advecció es veieren afavorits pels efectes de la tramuntanada que bufà entre el dijous 30 d'agost i el dilluns 3 de setembre (5 dies seguits), ja que va fer baixar la temperatura superficial de l'aigua del mar fins a 21,1ºC a la zona de l'Estartit. Recordem que el passat 21 d'agost el mar tenia 26,1ºC., és a dir, en pocs dies la temperatura ha baixat 5ºC.



La boira d'advecció tapant les illes Medes. Imatge captada ahir dissabte a les 11:44h per la càmera de TV3 de l'Estartit.




Mapa de llamps dahir dissabte.


D'altre banda, tal com comentava, les tempestes i els ruixats previstos no faltaren a la seva cita i afectaren molts indrets de muntanya del nord i oest de Girona, amb gran activitat elèctrica, tal com mostra el mapa superior, però amb quantitats de precipitació irregulars, ja que en molts casos només caigueren quatre gotes malgrat l'enrenou i l'espectacularitat dels llamps.

Algunes de les dades més destacades de precipitació d'ahir dissabte 8 de setembre a la demarcació de Girona:

Llanars 25,8mm., Malniu 10,1mm., Planoles 8,8mm., Molló 5,2mm., Guils de Cerdanya 4,8mm., Queixans 4,0mm., Das 3,2mm o Olot-Pla de Dalt 1,0mm.

Aquest diumenge els ruixats i les tempestes, a partir del migdia, podran fer-se presents a molts punts de muntanya de la demarcació, arribant més desgastades en punts de l'interior i prelitoral a la tarda. En aquest sentit, el SMC ha fet un avís per intensitat de pluja superior a 20 mm en 30 minuts al Ripollès, a la Garrotxa i a la Cerdanya. Les precipitacions seran en forma de xàfecs acompanyats de tempesta i localment per calamarsa.



Albada d'ahir dissabte 8 de setembre, amb mar plana, vent en calma, núvols alts enterenyinant el cel i bancs de boira a l'horitzó.


Pel que fa a les dades meteorològiques enregistrades ahir dissabte a Palamós., temperatura màxima 24,1ºC, mínima 17,4ºC. Estat del cel enterenyinat per núvols alts tot el dia, bromes, domini del sol al centre de la jornada i arribada d'encluses al vespre.
Vent de component SE molt fluix al centre del dia, ratxa màxima 18km/h. Estat de la mar amb mar plana al matí i una mica de marejol a la tarda arran de costa., mar endins hi hagué marejol o maror, amb mar de fons. Pressió atmosfèrica màxima 1020hPa, mínima 1017hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 70%. Dades de meteoclimatic.com i meteo.cat

Un parell de fotos més de la sortida de sol d'ahir dissabte