Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 19 de setembre del 2012

Una nit de dimarts i una matinada de dimecres tempestuoses


Imatge dels recs dels Passeig del Mar plens d'aigua de la tempesta d'ahir a la nit. Els que avui hi vagin a passejar segur que no trobaran gaire polseguera. Foto mostrada al programa Els matins de TV3.

Tot i que les tempestes arribaren amb una mica de retard ahir dimarts, aproximadament dues hores més tard segons el que marcaven els models, el cel carregat i l'elevada xafogor ens feien presagiar que aquestes havien d'arribar en un moment o altre i aquestes ens afectaren al llarg de la nit i la passada matinada.
Hem de tenir present que en altres països, com el Regne Unit, França, Irlanda o Alemanya, l'arribada de les pertorbacions atlàntiques i les precipitacions gairebé es pot cronometrar, fent que l'encert sigui major., en canvi, les condicions de la complicada orografia que tenim, la presència del Mediterrani i els vents canviants d'un indret a l'altre en poca distància, fan que a casa nostre sigui molt més complicat encertar l'hora d'arribada.

Així doncs, el pas del sistema frontal ens ha deixat una nit i una matinada marcada pels ruixats i les tempestes, a bona part de la demarcació gironina, però especialment a la nostre zona, en alguns casos acompanyats amb forta intensitat de precipitació.
Tot i la forta intensitat de precipitació, les acumulacions sobtades d'aigua no han sigut tan importants com a l'episodi de la setmana passada, ja que hi havia la presència de vent de mestral aponentat que bufava a uns 30 nusos a 700hPa (3000msnm) i a 500hPa (5500msnm), provocant que els nuclis convectius marxessin molt ràpid, impedint que la precipitació es quedés molta estona en un mateix punt.

A Palamós, la intensitat de precipitació arribà a puntes de 1,7mm per minut cap a les onze de la nit dimarts. Si això hagués durat una hora haguessin caigut 102 litres.
Cal destacar que les precipitacions s'han produït pel pas de tres tempestes, una a la nit i dues més de matinada.


Mapa de vent i humitat a 700hPa d'ahir a les 21:00h. Veiem com bufava mestral aponentat a 30 nusos a sobre nostre a 3000msnm.


Imatge de radar a les 22:54h. Veiem com la tempesta era important a sobre Palamós, però al passar tan ràpid no pogué descarregar tanta aigua com la setmana passada.


Imatge de radar a les 22:18h. Veiem ruixats i tempestes a molts punts de Girona però passaven molt ràpid.



Imatge de radar a les 6:30h del matí. Una altre tempesta ens creuava.
Pel que fa a les precipitacions recollides entre ahir a la nit i la passada matinada a les comarques gironines trobem com a valors més destacats:
Salitja 22,,4mm., Osor 21,2mm., Santa Pau 14,2mm., Sant Joan les Fonts 12,2mm., Sant Feliu de Pallerols 11,6mm., Olot-Volcà Motsacopa 11,4mm., Beuda 8,9mm., Figueres 5,2mm., Llagostera 8,0mm o Banyoles 5,3mm.

Al Baix Empordà altre vegada és on ha plogut més, sobretot a la nostre àrea més propera, on hi trobem les següents quantitats recollides les darreres hores:
Calonge-Mas Pallí 49,8mm., Palamós 46,0mm., Palamós-La Fosca 45,2mm., Calonge 39,4mm., Palafrugell 22,8mm., Verges 14,6mm o La Bisbal d'Empordà 13,9mm.



Mapa de llamps d'ahir dimarts 18 de setembre. Veiem com al sector central de les Gavarres hi hagué una gran activitat elèctrica.



Mapa de llamps de la passada matinada. Les tempestes seguien desfilant.

D'altre banda, cal destacar el gran benefici que hauran suposat les pluges d'ahir i les de la setmana passada pels nostres boscos, degut a la inèrcia de la sequera que s'arrossegava en els darrers mesos, la qual, s'ha vist trencada en només dues setmanes.

Algunes quantitats recollides en el que portem de mes ja són molt destacades. Com exemple d'això trobem que a Calonge aquest mes de setembre ja han caigut 123,7 litres i a Palamós ja portem 102,4 litres.
Amb aquesta aigua tan benvinguda, la natura ja es comença a refer., prova d'això és l'aparició dels primers bolets de la temporada, després de mesos de sequera, i el creixement de les herbes que ja van tenyint de color verd camps i marges.



Primers bolets en aparèixer i herbes i llavors germinant. Pets de llop (Lycoperdum perlatum) vistos ahir a Calonge. Foto mostrada al programa Els Matins de TV3.


Pet de llop i herbes que tornen a crèixer i que faran canviar el color groguenc i marró per color verd.

Altres dades destacades d'ahir dimarts 18 de setembre a Palamós., temperatura màxima 22,0ºC, mínima 18,6ºC. Estat del cel amb núvols en varis nivells i clarianes al matí, i cel cobert a la tarda, amb tempesta a la nit. Pluja 14,0mm. Vent del NE a 10km/h de mitjana, ratxa màxima 26km/h. Estat de la mar amb mar arrissada o marejol arran de costa, i marejol o maror mar endins (ones de 0,59m a les 14:00h davant el Cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1016hPa, mínima 1013hPa. Humitat relativa màxima 97%, mínima 83%. Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado.
Com podem comprobar a les dades, la boia del Cap de Begur ja torna a funcionar, després d'estar unes setmanes espatllada, però malauradament la de Palamós encara no va.



Camp de conreu destrossat pels senglars.

Un efecte col·lateral de les darreres pluges, és el fet que la gran quantitat de porcs senglars que hi ha, es troben el terra tou i poden fer més destrosses als camps de conreu que voregen les Gavarres, provocant pèrdues quantioses als pagesos. Tot això sense comptar la gran quantitat d'hectàrees de boscos que són capaços d'excavar, com si hagués passat un motocultor, fent que allà on abans hi creixien bolets ara no n'hi hagin, degut a la destrucció del seu hàbitat i les seves parts subterrànies per part d'aquests mamífers quadrúpedes.



Petjada de porc senglar al terra tou.