Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 15 de setembre del 2012

Tarda i capvespre de Cirrocumulus lenticularis


Cirrocumulus lenticularis ahir al capvespre des de Romanyà de la Selva (a Palamós també es veieren).


Ahir a la tarda, en nombrosos indrets del país, el cel es va veure enterenyinat per una gran quantitat de franges de núvols alts modelats pel vent. Aquests núvols de formes aerodinàmiques, estaven formats per Cirrus, Cirrostratus i sobretot per Cirrocumulus lenticularis, els quals no s'han de confondre amb els Altocumulus lenticularis, ja que els Altocumulus són més gruixuts, tenen ombra aparent i es troben a menys alçada.

Els Cirrocumulus (Cc) són núvols que es troben a les capes altes de la troposfera i es formen horitzontalment, entre els 6 i els 13 km d'altitud.
Aquests núvols alts es formen a partir de Cirrus o Cirrostratus quan aquests gèneres nuvolosos són escalfats suaument des de baix. Aquest procés d'escalfament fa que l'aire s'elevi i penetri dins del núvol., això provoca que els Cirrocumulus es trobin associats gairebé sempre amb Cirrus i Cirrostratus., en cas contrari, el núvol correspondria a un Altocumulus.



Cirrocumulus lenticularis ahir a la tarda. Veiem com són més prims que els Altocumulus, amb els que no hem de confondre.


Els Cirrocumulus poden mostrar belles corones i iridiscències, especialment si apareixen sota estructures cirriformes lacunosus. Cal destacar que aquestes iridiscències es van poder veure molt clarament a la llunyania, com si fossin taques de gasoil a sobre l'aigua, però malauradament no les vaig poder captar amb la càmera.

Els Cirrocumulus estan formats per petites àrees blanques i primes, les quals, estan compostes per grans o ones molt petites. Com tots els núvols alts, els Cirrocumulus estan compostos per cristalls de gel. Aquests cristalls es poden evaporar, deixant espais entre els núvols, amb formes ondulades i marges fibrosos.



Cirrocumulus des de Romanyà.


Espècies de Cirrocumulus

Castellanus: Formació que té protuberàncies en forma de torre, donant-li una aparença similar a la part superior del mur d'un castell. Aquesta varietat és molt menys comuna en cirrocúmulus que en altocúmulus.

Floccus: Semblen un raïm cumuliforme amb una base més o menys esquinçada.

Stratiformis: S'estenen horitzontalment, formant àmplies capes.

Lenticularis: Tenen forma de lent o ametlla, ben definida.

A més, també poden presentar-se sota les varietats undulatus i lacunosus.



Cirrocumulus lenticularis al capvespre amb tons taronges i vermells.


Pel que fa a les altres dades meteorològiques d'ahir divendres 14 de setembre a Palamós., temperatura màxima 25,2ºC, mínima 17,4ºC. Estat del cel asserenat al matí i amb alguns intervals de núvols alts a la tarda i al vespre, amb cel rogenc a la posta de sol. Vent de component nord, a 15/20km/h de mitjana al matí, i vent de garbí a 10/15 km/h de mitjana a la tarda, ratxa màxima 48km/h NNE. Estat de la mar amb marejol o maror arran de costa i maror o forta maror mar endins. Pressió atmosfèrica màxima 1015hPa, mínima 1011hPa. Humitat relativa màxima 74%, mínima 27%. Dades de meteoclimatic.com.

Més imatges dels núvols de vent d'ahir a la tarda i al capvespre