Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 5 de setembre del 2012

Migdia amb núvols baixos i tarda amb Altocumulus undulatus


Bonics Altocumulus lenticularis undulatus vistos ahir a la tarda des de Calonge. Imatge mostrada a l'Espai del Temps de TV3


Despés de cinc jornades consecutives, on el vent de tramuntana ha estat el protagonista del panorama meteorològic a la nostre vila, ahir dimarts 4 de setembre, finalment, aquest vent girà a mestral fluix al principi i al final de la jornada., en canvi, al centre del dia bufà una lleugera brisa de garbí, ja que el vent del nord o nord-oest més intens es quedà per sobre el cap de Begur, amb alguns cops que encara arribaren a 58km/h a Verges, 60km/h a Castelló d'Empúries o fins a 63km/h de La Jonquera, per posar alguns exemples.



Mapa de vent i temperatura en superfície d'ahir dimarts a les 18h. Veiem com a la zona de Palamós hi havia vent fluix de garbí.


Tot i el vent fluix que bufà a Palamós, hem de tenir present que l'atmosfera no és una capa homogènia i les seves condicions de temperatura, humitat, velocitat i direcció del vent, poden variar molt amb l'alçada.

Aquestes diferències, ahir a la tarda es feren ben presents amb l'arribada de nombroses franges de núvols mitjos i alts, formats per Altocumulus de formes curioses i Cirrus que viatjaven empesos pel vent que bufava a major alçada sobre nostre, del NNO cap al SSE.



Mapa de vent i humitat a 700hPa (3000msnm) d'ahir a les 18.00h. Veiem com hi havien uns 15/20 nusos de NNO i humitat relativa que rondava el 90%. En canvi, en superfície el vent era molt fluix de component SO, com hem vist al mapa anterior.


L'aparició d'abundants Altocumulus undulatus i Altocumulus lenticularis i d'altres, rau en el fet que en capes superiors situades entre els 2000/3000msnm, hi havia un flux molt marcat de component NNO acompanyant una capa d'humitat molt destacable.
Quan aquest vent carregat amb una mica d'humitat es veia obligat a ascendir degut a l'obstacle orogràfic que presenten els Pirineus, l'aire es refredava amb l'ascens i es condensava la humitat tot formant un núvol mitgenc., al contrari, quan aquest aire baixava es creava una capa seca on no s'hi podia formar cap núvol i quedava un espai amb cel serè.
L'alternança de zones amb núvol i zones amb cel serè feia aparèixer els típics Altocumulus undulatus, amb aparença de persiana.



Altocumulus undulatus vistos ahir a la tarda sobre Calonge. Fotografia mostrada a l'Espai del Temps de TV3.



Núvols baixos abundants ahir al migdia sobre Palamós.


Tot i que la pluja segueix sens aparèixer, almenys podem anar gaudint amb la visió d'alguns núvols força destacats al llarg dels darrers dies, d'aquesta manera almenys s'anima una mica la situació que atrevessem.
Com podeu veure a la imatge superior, al migdia van aparèixer nombrosos Cumulus i Stratocumulus que arribaren a tapar el cel de forma transitòria, així mateix, el sol dominà gran part de la jornada.

Altres dades meteorològiques d'ahir dimarts 4 de setembre a Palamós., temperatura màxima 26,0ºC, mínima 19,4ºC, amb xafogor marcada. Vent del SO al centre el dia, a 10km/h de mitjana, i vent del ONO al principi i al final de la jornada, a 10km/h de mitjana, ratxa màxima 27km/h del ONO. Estat de la mar amb mar arrissada o marejol arran de costa i maror o forta maror mar endins. Pressió atmosfèrica màxima 1016hPa, mínima 1015hPa. Humitat relativa màxima 74%, mínima 41%. Dades de meteoclimatic.com

Recull d'imatges d'ahir dimarts



Detall d'un Altocumulus undulatus.



Altocumulus lenticularis undulatus.



Altocumulus lenticularis, Altocumulus floccus i Altocumulus undulatus.



Cumulus humilis i Stratocumulus opacus a sobre la badia de Palamós ahir al migdia.



Altocumulus undulatus ahir a la tarda des de Calonge.



Set octaus de cel cobert (Cu i Sc) ahir al migdia.