Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 30 de setembre del 2012

Un dissabte amb pluja, tramuntana i mar de fons

Onatge de mar de fons ahir a la tarda.


Tal com es preveia, la pertorbació que ens havia d'afectar ahir dissabte va arribar puntual a la seva cita.

La característica principal de l'episodi plujós va ser la seva gran extensió al territori i la seva generositat, pel que fa a les precipitacions aportades, la majoria de les quals van caure de manera pausada al llarg de tot el matí, amb alguna tempesta embeguda un xic més intensa, però sense causar problemes destacables.

Cal destacar que el gruix de les precipitacions de la nostre zona va caure acompanyat per vent de tramuntana en superfície., aquest fet va propiciar que aquestes no caiguessin amb tanta força i s'aprofités millor l'aigua caiguda.
Si ens referim al mar, tot i que hi havien alguns avisos pel fort onatge, aquest fóu poc destacable a la línia costanera, amb mar de fons de mig metre a un metre d'alçada com a màxim i als llocs més exposats a l'onatge de mar de fons de llevant o gregal, com per exemple a La Fosca.

Algunes de les ratxes màximes de vent del nord de dissabte al matí al Baix Empordà:

Bellcaire d'Empordà 60km/h., Palamós 58km/h., Palamós-La Fosca 56km/h., Calonge-Mas Pallí 56km/h., Calonge 55km/h., Palafrugell 42km/h.


Imatge de radar amb pluges molt extenses., aquest  fet no es veia des de fa molts mesos. Imatge de les 11:42h del matí.


Algunes de les dades de precipitació més destacades a la nostre demarcació durant ahir dissabte 29 de setembre:

Sant Hilari Sacalm 84,0mm., Breda 80,6mm., Espinelves 73,0mm., La Jonquera 69,4mm., Osor 62,7mm., Olot-Les Fonts 55,5mm., Salt 46mm., Darnius 42,9mm., Banyoles 38,9mm.


Dades de precipitació d'ahir dissabte al Baix Empordà:

Calonge-Mas Pallí 33,2mm., Calonge 32,1mm., Palamós-La Fosca 32,0mm., Palafrugell 22,2mm., La Bisbal d'Empordà 21,8mm., Sant Feliu de Guíxols 17,0mm., Bellcaire d'Empordà 15,2mm


Mapa de llamps d'ahir on veiem com al matí hi hagueren moltes tempestes a les comarques gironines.


Mapa de pols dipositada amb la precipitació d'ahir al migdia.


Com a curiositat cal mencionar el mapa superior, on es veu que les pluges d'ahir portaven molta pols diluïda procedent del Sàhara, la qual es diposità a terra o sobre el mar, amb valors que  arribaren als 3300 mgr/m2 al Golf de Lleó o el que és el mateix, cada metre quadrat recollí la gens menyspreable quantitat de tres grams de pols, proporcionant un adob natural a la terra.
Aquesta  pols que arrossegava la pluja es podia intuir pel color del cel i la opacitat més intensa que presentava.


Onatge de mar de fons a La Fosca, facilitant les maniobres dels surfistes.


Altres dades meteorològiques d'ahir dissabte 29 de setembre a Palamós., temperatura màxima 19,9ºC, mínima 13,9ºC. Curiosament la màxima es va donar a les sis del matí.
Vent de tramuntana de matinada i fins a primeres hores de la tarda, a 15/20km/h de mitjana, i vent fluix del nord o calma a la tarda/vespre, ratxa màxima 58km/h. Pluja 24,8mm, caiguts majoritàriament al matí. Estat de la mar amb una mica de maror, amb mar de fons arran de costa, i forta maror o maregassa mar endins (onatge significant de 3 metres davant el cap de Begur a les 12:00h).
Humitat relativa màxima 98%, mínima 55%. Pressió amosfèrica màxima 1015hPa, mínima 1009hPa. Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado.

Imatges del dia plujós i la mar de fons d'ahir a La Fosca: