Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 2 d’abril del 2013

Ahir tramuntana negre i avui possibles tempestes

Gotes de pluja a la càmera el temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro. Imatge captada ahir a la tarda.


La pertorbació que ens va afectar ahir dilluns va arribar amb puntualitat i el mes d'abril es va estrenar amb pluges generals i generoses a les nostres comarques al llarg de tot el dia, amb un total de 14,4mm recollits a Palamós o més de 20mm a Calonge.
La pluja estratificada caigué de forma pausada i sense fer gaire enrenou. Tal com apuntaven els models, les acumulacions arribaren als 40mm en algunes poblacions de la Costa Brava, com a Roses o Llançà.

En aquesta ocasió, la borrasca, molt ben definida, generà un episodi de tramuntana negre i una marcada devallada de la pressió en superfície que descendí fins a 995hPa a la nostre vila.
Recordem que la tramuntana negre es defineix per la presència de precipitacions, malgrat que en superfície hi hagi un vent destacat de tramuntana. Aquesta situació es veu molt bé en els tres mapes següents.

En el primer mapa (vegeu mapa 1), pertanyent a les 15:00h d'ahir, s'observa com a uns 700hPa (3000m) hi havia un percentage d'humitat molt elevat que es veia recollida per la rotació de la borrasca, tal com s'intueix amb el gir que realitza el vent en aquelles alçades. Aquest elevat grau d'humitat permetia que els núvols, formats majoritàriament per Nimbostratus, poguessin crèixer amb força i decarregar pluja.  Per contra, en superfície el vent era de tramuntana (vegeu mapa 2), amb la qual cosa, en una situació normal no hauria de ploure i la humitat en superfície tindria que ser molt baixa. En el cas d'ahir, però, la proximitat de la borrasca (vegeu mapa 3) ens portà un dia passat per aigua a les nostres comarques, sobretot a l'Empordà.


Mapa 1. Humitat i vent a 700hPa.

Mapa 2. Temperatura i vent en superfície.

Mapa 3. Pressió en superfície i posició de la borrasca.


Dades de precipitació d'ahir dilluns 1 d'abril a l'Empordà:

Roses 39,9mm., Llançà 39,9mm., Portbou 27,5mm., Vilamacolum 27,0mm., Calonge-Mas Pallí 23,8mm., Sant Feliu de Guíxols 22,0mm., Les Olives 21,5mm., Calonge 21,1mm., Verges 19,2mm., Palafrugell 17,2mm., Palamós 14,4mm., Bellcaire d'Empordà 14,2mm., La Bisbal d'Empordà 11,5mm.

Un altre factor destacat del dia d'ahir va ser la notable sensació de fred, degut a les pluges, al vent i a unes màximes que es quedaren molt curtes. La màxima més alta del Baix Empordà només arribà fins a 12,7ºC a Sant Feliu de Guíxols i la màxima més baixa fou de ple hivern, amb 10,2ºC a Les Olives. Per la seva banda, la mínima més baixa van ser els 7,4ºC de Bellcaire d'Empordà i la mínima més alta tingué lloc a Sant Feliu de Guíxols amb 9,7ºC.

Altres dades meteorològiques d'ahir dilluns 1 d'abril del 2013 a Palamós., temperatura màxima 11,4ºC, mínima 7,9ºC. Pluja 14,4mm. Estat del cel ennuvolat (Ns, Sc i Sc) amb pluja feble però continuada. Vent de component nord al centre del dia, a 20km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 63km/h N. Estat de la mar amb marejol arran de costa i forta maror mar endins. Pressió atmosfèrica màxima 1003hPa, mínima 995hPa. Humitat relativa màxima 98%, mínima 90%. Dades de meteo.cat i meteoclimatic.com


Mapa de temperatura i geopotencial a 500hPa previst per avui a les 12:00h. Es veu un potent embossament d'aire fred de -26/-27ºC a sobre Catalunya que pot desencadenar tempestes al nord-est.


Les previsions per avui dilluns ens indiquen que altre vegada podran reaparèixer els ruixats i les tempestes a partir del migdia a molts punts de l'interior de Girona, sobretot a les comarques de la Selva, la Garrotxa, el Gironès i el Baix Empordà, amb possiblitats que de forma local torni a caure calamarsa o pedra.
Aquesta nova situació de tempestes vindrà propiciada per l'existència d'un important embossament d'aire fred a uns 500hPa, amb isotermes d'uns -27ºC, segons es desprèn del mapa superior., a més, novament apareixerà el típic rebuf aportant humitat en superfície, ja que a la nostre zona tindrem vents febles del sud i est, en canvi, al nord del cap de Creus, a Tarragona, Lleida i bona part de Barcelona bufarà mestral.