Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 19 d’abril del 2013

Dijous assolellat i canvi de temps per avui divendres

El dia assolellat d'ahir dijous, amb mar arrissada i cel blanquinós degut a la pols sahariana. Imatge mostrada a l'Informatiu de TV2 Catalunya.


Avui divendres, el pas d'un sistema frontal ens trencarà la monotonia de les darreres jornades.
Si la jornada d'ahir dijous altre vegada el temps va estar dominat per l'anticicló i per una bombolla d'aire càlid que ens reportava una estabilitat absoluta, tal com apreciem a les imatges que us poso en aquest article, per les properes hores notarem com aquesta situació canvia.

El canvi de temps es farà sentir en forma de creixement d'algunes nuvolades que podran deixar ruixats a partir del migdia i fins a mitja tarda, especialment a l'interior i meitat oest de la demarcació, amb possibilitats que hi hagi alguna tronada.
A Palamós i en altres sectors de la costa, sobretot cap al sud de la Costa Brava, podria caure algun petit ruixat o plugim de tarda.

Malgrat que les precipitacions en molts casos seran purament testimonials, el més destacat d'avui divendres  serà la renovació de la massa d'aire que ens acompanya, amb una devallada de les temperatures que serà molt important a l'interior i Pirineu, siguent uns 10ºC inferiors.
Cap a la costa la devallada dels termòmetres serà molt més clara en hores nocturnes, al vespre i de bon matí., de forma general, les mínimes poden tenir lloc al final del dia en molts indrets de l'interior i Pirineu.

Un altre fet destacat per les hores vinents, serà el reforçament del vent del nord, ja que anirà augmentant d'intensitat durant el dia d'avui fins assolir els 15/20 nusos de mitjana al nostre sector costaner.
Al nord del cap de Begur i mar endins pot bufar a 25 nusos. Al nord de l'Alt Empordà poden tenir alguna ratxa propera als 100km/h.
La tramuntanada podrà bufar fins dissabte al matí a la nostre zona i desapareixeria a la tarda, encara que al nord del cap de Begur seguirà bufant amb intensitat.

A mar, en el nostre sector costaner, preveiem forta maror lluny de la protecció costanera i al nord del cap de Begur. Arran de costa es preveu marejol, amb maror a poca distància de terra.


Mapa de temperatura i geopotencial a 850hPa previst per dissabte a les sis del matí. Els tons verds indiquen una entrada d'aire fred que pot arribar als 2ºC a sobre nostre (1500m) durant la matinada del dissabte.


Calitja d'ahir dijous mirant cap a Torre Valentina. La tramuntana i els ruixats s'encarregaran de fer neteja i millorar la visibilitat.


En un altre ordre de coses, ahir dijous 18 d'abril es van enregistrar les següents temperatures al Baix Empordà.
La màxima més alta van ser els 22,8ºC de les Olives i la màxima més baixa es quedà en els 17,3ºC de Palamós-La Fosca. Pel que fa a les mínimes, la mínima més baixa van ser els 8,5ºC de Calonge i la mínima més alta assolí 12,4ºC a Calonge-Mas Pallí

Dades meteorològiques d'ahir dijous 18 d'abril del 2013 a Palamós., temperatura màxima 17,9ºC, mínima 11,5ºC. Estat del cel dominat pel sol, però amb calitja. Vent de component SO i E, a 2/5km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 26km/h SO. Estat de la mar amb mar plana o arrissada. Pressió atmosfèrica màxima 1022hPa, mínima 1020hPa. Humitat relativa màxima 92%, mínima 78%. Dades de meteoclimatic.com.


El far de Palamós sota el sol d'ahir dijous, amb el fons encalitjat.