Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 29 d’abril del 2013

La setmana comença amb pluja de fang i vent moderat

El cel ennuvolat que hem tingut avui dilluns. Imatge mostrada al Telenotícies Comarques de TV3 (minut 09:18).


Tot i que les pluges més importants aquesta vegada s'han centrat a prop de les muntanyes de les comarques del Ripollès, Garrotxa i interior de la Selva, degut al seu caràcter orogràfic, l'inici de setmana també ha sigut plujós al Baix Empordà, amb la caiguda d'alguns plugims intermitents, més destacats durant el matí.

Aquestes pluges generades per l'àmplia pertorbació que hi ha centrada sobre Espanya, han vingut acompanyades per vent en superfície del nord i nord-est, el qual bufava de forma moderada.
Encara que els nostres anemòmetres enregistressin aquests vents de gregal o tramuntana, la massa nuvolosa que ens arribava venia arrossegada des del nord d'Àfrica gràcies als vents del sud que bufaven entre els 700/500hPa, amb una força de 35/40 nusos.

Els forts vents del sud que bufaven a uns 3000/5000 metres d'alçada, han arrossegat una important entrada de pols en suspensió procedent del Sàhara i ens han deixat un cel que al migdia presentava una marcada coloració groguenca-marronosa.
Tota aquesta polseguera ha fet que la pluja caiguda vingués acompanyada amb un fang que ha embrutat els cotxes i altres objectes situats a l'exterior.
Cal destacar que al migdia hi havia una concentració de pols d'uns 2.247mg/m2 a sobre nostre.

Mapa de vent i humitat a 500hPa. Veiem com bufen vents del sud a 35/40 nusos.


Mapa de pols en suspensió d'aquest dilluns al migdia.


Dades de precipitació més destacada caiguda avui dilluns a les comarques gironines:

Llanars 27,6mm., Olot 22,4mm., Sant Feliu de Pallerols 21,6mm., Osor 21,2mm., Planoles 18,6mm., Espinelves 17,2mm.

Dades de precipitació d'avui dilluns 29 d'abril al Baix Empordà:

Les Olives 7,6mm., Bellcaire d'Empordà 6,6mm., Verges 6,4mm., Calonge-Mas Pallí 5,8mm., Palafrugell 4,8mm., la Bisbal d'Empordà 3,8mm.


Basses al Passeig del Mar de bon matí degut a la pluja caiguda. Imatge mostrada a l'Informatiu de TV1 Catalunya (minut 21:59).


Pel que fa les temperatures de la nostre comarca enregistrades avui dilluns 29 d'abril, aquestes han experimentat una remuntada respecte el dia anterior.
La màxima més elevada ha assolit 14,1ºC a Sant Feliu de Guíxols i la màxima més baixa s'ha quedat en els 11,8ºC de les Olives. Per la seva banda, la mínima més baixa han sigut els 8,1ºC de Monells, en canvi, la mínima més alta ha arribat a 10,0ºC a Sant Feliu de Guíxols.

Altres dades meteorològiques d'avui dilluns 29 d'abril del 2013 a Palamós., temperatura màxima 13,7ºC, mínima 8,7ºC. Estat del cel ennuvolat amb plugims, sobretot al matí/migdia, amb pluja de fang i s'ha escoltat algun tro llunyà a la tarda. Pluja 3,0mm. Vent amb predomini de la tramuntana i el gregal, a 20km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 56km/h NE. Estat de la mar amb marejol o maror arran de costa, mar de fons de l'est, i forta maror o maregassa mar endins. Pressió atmosfèrica màxima 1012hPa, mínima 1007hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 71%. Dades de meteoclimatic.com.

Imatges que ens ha deixat la pertorbació d'avui dilluns


Imatge de satèl·lit a les 17:00h.


Stratocumulus lenticularis de bon matí degut a la tramuntana.


Cel gris i plugims de bon matí.