Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 28 d’abril del 2013

Dades i fotos d'un cap de setmana hivernal

Cel cobert i curiosos Stratocumulus undulatus modelats pel vent vistos aquest vespre dominical.


El cap de setmana que deixem enrera ha vingut marcat per un temps hivernal, gràcies al gran embossament d'aire fred que ens afecta, amb isotermes que, segons el radiosondatge de Barcelona fet a les 12.00h, arribaven a -21ºC a 500hPa i a 1,9ºC a 850hPa.
Malgrat que les previsions han encertat de ple pel que fa a la fred, a la força del vent i la pluja, no l'han encertat pel que fa a l'estat de la mar. Això ha passat perquè el vent no ha bufat de gregal, sinó que ho ha fet de tramuntana i provences, tot provocant que a Palamós avui diumenge només hàgim pogut obervar una mica de marejol arran de costa, amb mar de fons.

Entrant en detalls, avui diumenge 28 d'abril, la forta devallada dels termòmetres i la coincidència de l'aire fred acumulat durant la nit amb la caiguda de precipitacions, ha fet que s'hagi vist nevar en cotes baixes a la zona de les Salines-Alberes, com a la Vajol (546msnm) on nevava de bon matí.
Altres indrets on avui s'ha vist nevar ha estat a Sant Hilari Sacalm (800msnm), Arbúcies, Planoles o Sant Pau de Segúries, o a tota la plana ceretana, per posar alguns exemples.

Al Baix Empordà les precipitacions han sigut en forma de plugims caiguts majoritàriament a la tarda, els quals han acumulat 7,9mm a Torroella de Montgrí, 5,4mm a la Bisbal d'Empordà, 4,0mm a Monells o 3mm a Castell d'Aro.

Pel que fa les temperatures de la nostre comarca enregistrades avui diumenge 28 d'abril, aquestes han sigut molt baixes per l'època de l'any, sobretot les màximes, amb valors que en prou feines han passat de 10ºC.
La màxima més elevada ha assolit 10,5ºC a Torroella de Montgrí o Serra de Daró, i la màxima més baixa s'ha quedat en els 9,4ºC de Monells. Per la seva banda, la mínima més baixa han sigut els 6,5ºC de Monells, en canvi, la mínima més alta ha arribat a 7,7ºC a Torroella de Montgrí.

Altres dades meteorològiques d'avui diumenge 28 d'abril del 2013 a Palamós-La Fosca., temperatura màxima 10,3ºC, mínima 7,4ºC. Estat del cel ennuvolat amb plugims, sobretot de tarda. Pluja 4,4mm. Vent amb predomini de la tramuntana i provences, a 15km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 48km/h NNE. Estat de la mar amb marejol arran de costa, mar de fons de l'est, i maror o forta maror mar endins. Pressió atmosfèrica màxima 1011hPa, mínima 1008hPa. Humitat relativa màxima 90%, mínima 56%. (dades fins les 21:00h)


Tarda de diumenge grisa i amb plugims a la Fosca.



Cel gris, plugims i una mica de marejol amb mar de fons avui diumenge a la Fosca.


Imatge plenament hivernal a la Masella aquest passat dissabte al migdia. Font: càmeres de TV3.


El passat dissabte 27 d'abril, les precipitacions van ser molt generoses a Palamós, sobretot al matí/migdia i aquestes deixaren uns bons gruixos de neu al Pirineu, tal com veiem a la imatge superior.
Com si fos l'hivern, els gruixos caiguts de neu nova arribaren a 47,8cm a Ulldeter, 21,2cm a Malniu, 15,8cm a Núria o 7,2cm a Das.

Dades de precipitació caiguda el passat dissabte al Baix Empordà segons el Servei Meteorològic de Catalunya:

La Bisbal d'Empordà 24,0mm., Serra de Daró 21,4mm., Monells 21,1mm., la Tallada d'Empordà 17,8mm., Torroella de Montgrí 11,6mm.

Pel que fa les temperatures de la nostre comarca enregistrades el passat dissabte 27 d'abril, cal destacar que les mínimes tingueren lloc al migdia, coincidint amb el màxim de precipitació i l'ambient fou especialment fred.
La màxima més elevada assolí 14,3ºC a Torroella de Montgrí i la màxima més baixa es quedà en els 12,4ºC de Monells. Per la seva banda, la mínima més baixa foren els 7,0ºC de Torroella de Montgrí, en canvi, la mínima més alta arribà a 7,5ºC a la Bisbal d'Empordà.

Altres dades meteorològiques d'ahir dissabte 27 d'abril del 2013 a Palamós., temperatura màxima 13,8ºC, mínima 7,0ºC. Estat del cel ennuvolat amb ruixats i plugims, sobretot al migdia. Pluja 18,4mm. Vent amb predomini del NNO i NNE, a 15/20km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 44km/h NNO. Estat de la mar amb marejol arran de costa, mar de fons de l'est, i maror o forta maror mar endins. Pressió atmosfèrica màxima 1009hPa, mínima 1005hPa. Humitat relativa màxima 95%, mínima 62%.


Cel cobert i quatre gotes amb camps verds a les Gavarres. Tarda del divendres 26 d'abril.


Per finalitzar, el passat divendres 26 d'abril, la situació meteorològica ens deixà un altre dia amb núvols abundants en tots nivells, però només caigué alguna gota esporàdica de matinada i al vespre. Aquestes febles pluges, segons el Servei Meteorològic de Catalunya, només deixaren 0,4mm a Torroella de Montgrí, 0,3mm a Monells o 0,2mm a Castell d'Aro.

Pel que fa les temperatures de la nostre comarca enregistrades el passat divendres, la màxima més elevada assolí 20,5ºC a la Bisbal d'Empordà i la màxima més baixa es quedà en els 18,9ºC de Monells. Per la seva banda, la mínima més baixa foren els 7,0ºC de Torroella de Montgrí, en canvi, la mínima més alta arribà a 7,5ºC a la Bisbal d'Empordà.

Altres dades meteorològiques del divendres 26 d'abril del 2013 a Palamós., temperatura màxima 18,9ºC, mínima 13,6ºC. Estat del cel ennuvolat amb plugim al vespre i de matinada, amb alguna tímida clariana al migdia. Pluja 0,8mm. Vent amb predomini del N i NE, a 10/15km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 35km/h NE. Estat de la mar amb maror o forta maror arran de costa, mar de fons de l'est. Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1009hPa. Humitat relativa màxima 93%, mínima 63%. Dades de meteoclimatic.com i meteo.cat.