Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 1 d’abril del 2013

Resum meteorològic dels dies 29, 30 i 31 de març

Tempesta matinal descarregant sobre el mar el passat dissabte. Imatge publicada al portal 324.cat: http://www.324.cat/foto/31174/Un-temps-diferent-a-cada-raco-del-pais (foto nº18).


Tal com es preveia, el més destacat dels darrers dies va ser la jornada tempestuosa del passat dissabte. Aquesta gran activitat tempestuosa que començà cap a les deu del matí i acabà a mitja tarda, va ser originada per l'entrada d'un embossament d'aire fred d'uns -26ºC a 500hPa que acompanyava el pas d'una pertorbació pel sud de França. El pas de la borrasca va fer entrar un marcat flux de vent del nord-oest al nord del cap de Creus i entre Barcelona i la meitat sud i oest de Catalunya.
Com sol passar moltes vegades, les nostres comarques quedaren al marge d'aquest vent sec i el seu lloc fou substituït per vent més humit de component sud i est carregat d'humitat (el típic rebuf). La conjunció d'aire molt fred en alçada, aire més càlid i humit en superfície i una zona de convergència de vents, va propiciar una elevada inestabilitat en algunes comarques gironines, amb especial incidència al Baix Empordà, Gironès i La Selva.


Imatge de radar on veiem una tempesta afectant la badia de Palamós a les 10 del matí del passat dissabte.


Com us vaig comentar a la previsió, aquestes tempestes van ser molt més intenses a l'interior de la comarca que no pas a la costa i descarregaren amb molta irregularitat, amb quantitats de precipitació molt variades.
L'extrema irregularitat es va fer present de forma molt important a Palamós i rodalies. Mentre a Platja d'Aro, Mont-ras o Palafrugell es veien afectats per algunes calamarsades i pedregades que cobriren de blanc el terra i causaren danys a les hortes i conreus, a Palamós i a Calonge la precipitació va ser en forma líquida. Cal destacar que algunes de les pedres caigudes a Castell d'Aro van tenir el tamany de grans de raïm.



Pedregada de la tarda del dissabte a Palafrugell. No us perdeu els comentaris finals!


Imatge de radar del dissabte a les tres de la tarda amb tempestes que descarregaven calamarsa o pedra.


Dades de precipitació recollida el dissabte 30 de març al Baix Empordà:

Verges 30,6mm., La Tallada d'Empordà 21,4mm., Palafrugell 19mm., Serra de Daró 15,8mm., Torroella de Montgrí 11,1mm., Monells 10,7mm., Calonge 7,6mm., Palamós 7,0mm., Castell d'Aro 6,0mm., La Bisbal d'Empordà 4,7mm.


Altres dades meteorològiques del passat dissabte 30 de març del 2013 a Palamós., temperatura màxima 15,1ºC, mínima 8,6ºC. Pluja 7,0mm (al Port Marina 10mm). Estat del cel ennuvolat de bon matí amb tempesta., alguna clariana al migdia., cel cobert amb tempesta a primeres hores de la tarda i cel asserenat amb restes de Cumulus a partir de mitja tarda. Vent de component sud i est al centre del dia, a 15/20km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 40km/h S. Estat de la mar amb marejol o maror. Pressió atmosfèrica màxima 1008hPa, mínima 998hPa. Humitat relativa màxima 95%, mínima 79%.


Recull de les imatges que ens deixà el passat dissabte a Palamós


Tempesta matinal.

Cel amenaçador al matí.

Semblava que es feia de nit però eren les tres de la tarda.

Mammatocumulus de tarda quan s'allunyava la tempesta.

Cel fotogènic desprès de la tempesta.

La tempesta s'allunya mar endins. Tarda de dissabte.

Tempesta allunyant-se mar endins.


Capvespre amb alguns Cumulus congestus.


Posta de sol del dissabte 30 de març amb restes de núvols.


Pel que fa a la situació d'ahir diumenge 31 de març, el dia començà amb el cel força tapat per núvols baixos (Sc i Cu) però ràpidament l'astre rei va ser el protagonista i vam poder gaudir de les activitats a l'aire lliure. Acompanyant l'ambient assolellat es veieren alguns intervals insignificants de núvols baixos (Sc i Cu)., aquesta situació es perllongà la resta de la jornada.

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 31 de març del 2013 a Palamós., temperatura màxima 14,4ºC, mínima 7,2ºC. Estat del cel ennuvolat de bon matí, però amb domini del sol la resta del dia. Vent de component sud a les hores centrals, a 5/10km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 19km/h SO. Estat de la mar amb marejol arran de costa i maror mar endins. Pressió atmosfèrica màxima 1008hPa, mínima 1004hPa. Humitat relativa màxima 96%, mínima 74%.

Imatges del diumenge assolellat que tinguerem ahir


El brollador recentment restaurat sota el sol d'ahir.

Basses de les darreres pluges i alguns núvols baixos al fons. Imatge captada des del Pla d'en Nau.

El Passeig del Mar amb el cel asserenat ahir a les 14:00h.


D'altre banda, el passat divendres 29 de març el dia es presentà ennuvolat per abundants núvols en varis nivells (Cs, Ci, Ac, As i Sc) i s'arribaren a escapar quatre gotes inapreciables durant el vespre.

Altres dades meteorològiques del passat divendres 29 de març del 2013 a Palamós., temperatura màxima 16,9ºC, mínima 11,1ºC. Pluja inapreciable. Estat del cel ennuvolat, amb moments de resol al matí. Vent de component sud-oest, a 15km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 31km/h SO. Estat de la mar amb marejol arran de costa i maror mar endins. Pressió atmosfèrica màxima 1010hPa, mínima 1000hPa. Humitat relativa màxima 98%, mínima 76%. Dades de meteoclimatic.com i meteo.cat.