Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 21 d’abril del 2013

Resum meteorològic de divendres i dissabte

Imatge de satèl·lit del passat divendres a la tarda, on veiem el sistema frontal que ens creuà.


El passat divendres 19 d'abril la variabilitat atmosfèrica ens va afectar de forma molt notòria, ja que depenent de l'hora del dia hi hagué un temps o altre.
Ja de bon matí, l'entrada de les típiques precipitacions prefrontals ens deixà quatre gotes inapreciables, però al llarg del matí/migdia hi hagué un domini del sol acompanyat per intervals nuvolosos en varis nivells (Ci, Ac, Sc i Cu).

Ràpidament, aquesta situació de núvols i clarianes fou substituïda per un cel ennuvolat pels típics estratocúmulus recargolats per l'efecte del vent, els quals, coincidint amb l'entrada de la part freda del front, deixaren pas a una tarda de plugims que ocasionaren 1,6mm a Palamós i 3,6mm a la Fosca.
Cal destacar que la mínima del dia tingué lloc a darreres hores, on s'arribà a 7,9ºC acompanyats per vent fred de tramuntana.

La tramuntanada ens deixà les següents ratxes de vent a l'Empordà:

Portbou 128km/h., la Jonquera 80km/h., Darnius 76km/h., Castelló d'Empúries 74km/h., Palamós-La Fosca 74km/h., Verges 66km/h., Calonge 60km/h.

Precipitacions recollides el passat divendres al Baix Empordà segons el Servei Meteorològic de Catalunya:

Monells 4,9mm., la Tallada d'Empordà 3,9mm., Castell d'Aro 3,3mm., Serra de Daró 3,0mm., Torroella de Montgrí 3,2mm.


Cel cobert per Nimbostratus amb plugim el divendres a la tarda des d'es Monestri.


El creuer Austral s'acomiadà de Palamós amb cel cobert, plugims i vent fred de tramuntana.


Pel que fa a les temperatures del Baix Empordà durant el passat divendres, segons el Servei Meteorològic de Catalunya, la màxima més alta van ser els 20,3ºC de Castell d'Aro i la màxima més baixa es quedà en els 17,9ºC de Serra de Daró. Per la seva banda, la mínima més baixa arribà a 7,4ºC a Monells i la mínima més alta assolí 9,3C a Serra de Daró.

Dades meteorològiques del passat divendres 19 d'abril del 2013 a Palamós., temperatura màxima 18,2ºC, mínima 7,9ºC. Vent de component N, a 20/25km/h de mitjana. Pluja 1,6mm. Ratxa màxima de vent 68km/h N. Estat de la mar amb marejol arran de costa i forta maror mar endins. Pressió atmosfèrica màxima 1022hPa, mínima 1019hPa. Humitat relativa màxima 95%, mínima 43%.


Cumulus congestus creixent ahir al migdia des de Vall-llòbrega.


Ahir dissabte 20 d'abril, el dia començà dominat per l'astre rei amb alguns cúmulus decoratius que creixien degut a l'aire fred i als dèbils corrents convectius.
Aquests cúmulus, tal com es preveia, derivaren en nuvolades molt més potents formades per cúmulus congestus, els quals, descarregaren algun petit ruixat que fregà la línia de costa cap al sud de la comarca, al davant de Sant Feliu de Guíxols, ja a sobre el mar.

Les nuvolades que veiem a la fotografia superior, van ser captades des de Vall-llòbrega i ens mostren uns potents cúmulus congestus que finalment descarregaren els ruixats que veiem al final d'aquest article gràcies a la precipitació captada per la xarxa de radars meteorològics.
Pel que fa a la tramuntana, aquest vent del nord desaparegué de Palamós durant el matí, però encara deixà ratxes destacables en molts indrets de l'Empordà.

Ratxes de tramuntana d'ahir dissabte a l'Empordà:

Portbou 113km/h., la Jonquera 77km/h., Castelló d'Empúries 74km/h., Figueres 71km/h., Verges 64km/h., Palamós-La Fosca 60km/h., Palafrugell 58km/h.

En un altre ordre de coses, ahir dissabte s'assoliren les següents temperatures al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya.
La maxima més elevada van ser els 19,5ºC de la Bisbal d'Empordà i la màxima més baixa van ser els 16,5ºC de Castell d'Aro. Per la seva banda, la mínima més baixa foren els 1,1ºC de Monells i la mínima més alta assolí 9,9ºC a Torroella de Montgrí.

Dades meteorològiques d'ahir dissabte 20 d'abril del 2013 a Palamós., temperatura màxima 16,0ºC, mínima 10,1ºC. Vent de component N, a 20/25km/h de mitjana de matinada, i vent fluixet de direcció variable la resta del dia. Ratxa màxima de vent 58km/h NNO. Estat de la mar amb mar arrissada o marejol arran de costa i forta maror mar endins. Pressió atmosfèrica màxima 1022hPa, mínima 1019hPa. Humitat relativa màxima 74%, mínima 41%. Dades de meteoclimatic.com i meteo.cat


Precipitació registrada pels radars ahir a les 15.00h. Font: Agència Catalana de l'Aigua. Veiem com plogué al davant de Sant Feliu de Guíxols.