Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 13 de gener del 2011

Calma anticiclònica i el despertar de la natura


Onatge previst per aquest dissabte. Observeu com la mar estarà poc moguda.

Aquest any el mes de gener s'està comportant de manera molt diferent a com es va comportar l'any passat, ja que al gener del 2010 van caure 88,9 mm., xifra molt superior a la mitjana pluviomètrica que està situada en uns 50 mm. Ara com ara, aquesta situació de l'any passat sembla que no es vol repetir, ja que l'anticicló que ha donat nom al conegut fenòmen de les minves de gener (baix nivell del mar degut a les altes pressions de l'anticicló), es vol quedar amb nosaltres una bona temporada. En tot cas, aquest temps monòton es pot veure una mica compensat amb l'aparició d'alguns núvols baixos o boira costanera a partir de dissabte., a més llarg plaç, tot i que no és gaire fiable, podrien entrar vents agregalats que farien baixar la temperatra a mitjans de la setmana vinent, però poca cosa més.

Tota aquesta bonança amb temperatures que ronden els 20/21 c º en molts punts propers a la costa i a l'interior, com els 19,2 c º que han tingut a Calonge o els 21,7 cº de Medinyà, s'està manifestant en els nombrosos signes que ens mostra la natura, com la floració d'alguns ametllers i altres espècies de flora com els freixes, fins i tot, alguns insectes ja es desperten, ja que s'han vist algunes papallones i abelles. Algunes sargantanes també comencen a treure el nas en indrets assolellats i arrecerats.

Pel que fa a les dades d'avui, la temperatura ha pujat fins a 15,1 cº i la mínima ha sigut de 6,4 cº. El temps s'ha mostrat assolellat, amb alguns núvols alts. El vent ha bufat molt fluix o hi ha hagut calma fins a migdia, llavors ha entrat una mica de garbí a uns 6 km/h, amb una ratxa màxima de 16 km/h. El mar ha esta molt tranquil, amb marejol mar endins i mar arrissada arran de costa o calma. La pressió ha oscil.lat entre els 1022/1025 hpa i la humitat s'ha mogut entre el 65/92 %. Dades de meteoclimatic .com.


Previsió per aquest divendres

Aquest divendres a Palamós tindrem un dia assolellat amb alguns núvols alts decoratius.

La temperatura pot pujar fins a 14/16 cº a la costa, fins a 17/21 cº a l'interior i fins a 12/15 cº al Pirineu. La mínima pot baixar fins a 5/7 cº a la costa, fins a 0/4 c º a l'interior i fins a -2/0 cº al Pirineu, amb més fred a les valls i zones planeres que en llocs elevats.

El vent al nostre sector costaner bufarà amb component sud-oest fluix o restarà en calma, fins la matinada de divendres. Al matí tindrem vent de garbí a uns 8/10 nusos. A la tarda el garbí pot bufar a uns 6/8 nusos. A la nit bufarà vent fluix de component nord o restarà en calma

L'estat de la mar es mantindrà amb marejol mar endins, amb mar arrissada o calma arran de costa, fins la matinada de divendres. Al matí hi haurà marejol generalitzat. A la tarda tindrem la mateixa situació. A la nit hi haurà mar arrissada arran de costa i una mica de marejol mar endins.