Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 2 de gener del 2011

Primers banys de l'any


Mapa de temperatura actual de l'aigua de mar a Europa.


Moltes poblacions costaneres hauran realitzat durant les últimes jornades el que es coneix com a "primer bany de l'any" ., curiosament, aquest acte a Palamós es realitza durant la Setmana Santa i simbolitza l'inici de la temporada turística. Sens dubte, les baixes temperatures d'aquestes dates conviden molt poc al bany, no obstant, els nombrosos participants que hi acudeixen denoten l'èxit d'aquesta festa.
Si us banyeu a Palamós, la temperatura de l'aigua del mar que trobareu és d'uns 13,2/13,5 cº força freda., en altres llocs de la costa catalana trobareu temperatures semblants com els 13,5/13,9 cº de Barcelona o els 13,3/13,4 cº de Tarragona. En altres indrets del Mediterrani més proper, trobem els 14'5 /14,7 cº de València o els 15,4/15,6 cº de Mallorca.

Hi ha indrets que gaudeixen d'una aigua de mar més calenta, com són els 21,2/21,5 cº de Tenerife Sur o els 21,6/21,7 cº de Gran Canària., al Cantàbric hi trobem temperatures molt més baixes, com els 12,8/13,0 c º de Santander o els 13,0 cº de Bilbao.

Pel que fa a Palamós, després del dia ennuvolat d'ahir, avui hem tingut sol amb l'aparició d'alguns núvols baixos a la tarda. La temperatura màxima ha sigut de 12,2 cº i la mínima de 6,3 cº.
El vent ha bufat amb component nord durant la matinada i amb component sud i est, a les hores centrals del dia, a uns 5/10 km/h de forma sostinguda, amb una ratxa màxima de 16 km/h. L'estat de la mar s'ha presentat amb maror mar endins i marejol arran de costa, amb mar de fons de gregal.
La pressió atmosfèrica ha rondat els 1015/1017 hpa i la humitat relativa ha oscil.lat entre el 78/93 %. Dades de meteoclimatic . com i Puertos del Estado.


Previsió per aquest dilluns


Aquest dilluns tindrem un dia amb presència de sol però també amb estones de cel cobert, sobretot a primeres i últimes hores del dia, amb bancs de boira a l'interior., pot caure alguna roina dispersa.

La temperatura pot pujar fins a 10/13 cº a la costa, fins a 6/10 c º a l'interior i fins a 0/4 cº al Pirineu. La mínima baixarà fins a 4/8 cº a la costa, fins a 0/4 cº a l'interior i fins a -8/-3 cº al Pirineu.

El vent al nostre sector costaner bufarà a uns 15/20 nusos de tramuntana, fins la matinada de dilluns. Al matí tindrem tramuntana a uns 8/10 nusos. A la tarda hi haurà calma o vent fluix de direcció variable. A la nit serà igual.

L'estat de la mar es mantindrà amb forta maror mar endins i una mica de maror arran de costa, fins la matinada de dilluns. Al matí tindrem marejol arran de costa i maror mar endins, amb mar de fons de gregal. A la tarda tindrem mar arrissada o un xic de marejol arran de costa i maror mar endins. A la nit hi haurà marejol mar endins i mar arrissada arran de costa, amn un amica de mar de fons de gregal.