Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 19 de gener del 2011

Incerteses en la previsió a 5 o 6 dies vista


Mapa dels espaguetis previst per avui a la tarda. Observeu com coincideixen les isolínies.

Tot i els avanços actuals en les previsions meteorològiques, no és menys cert que encara podem trobar algunes incerteses en els pronòstics a més de cinc o sis dies vista, amb la qual cosa s'han d'agafar amb molta precaució., no obstant, els mapes a mig i llarg plaç, moltes vegades són un indicatiu d'una determinada tendència en la situació atmosfèrica, això ens diu que aquest mapes no s'han d'agafar al peu de la lletra.

El curiós mapa de l'encapçalament, es coneix popularment com a "espaguetis" i es tracta d'un sistema de predicció per conjunts (en anglès sistemes "Ensemble", abreujat ENS). El seu funcionament es basa en el fet d'executar un model de predicció (com és el cas del GFS) repetidament, però introduint cada vegada petites variacions aleatòries en les condicions inicials o de partida del model.
D'aquesta manera s'obtenen resultats diferents per a cadascuna d'aquestes condicions., en base a una menor o major dispersió del conjunt, tindrem una espècie de predicció probabilística i també una certa predicció del comportament de l'atmosfera.

Explicació dels espaguetis

En aquestes línies de colors hi trobem representades les isohipses de 516, 552 i 576 decàmetres geopotencials (tipus de mesura, on 100 decàmetres són 1000 metres, per tant, 516gpdam serien 5160msnm) per al nivell de 500 hectopascals (estipulat a la nostra latitud en 5500msnm).
Les isohipses uneixen punts en què la pressió de 500hpa es troba a la mateixa altitud (això també s'anomena geopotencial i aquesta altitud pot variar segons les condicions atmosfèriques).

En aquests mapes que us poso trobem tres grups de línies que coincideixen amb les isohipses de 516, 552 i 576 gpdam. Aquestes línies quan fan un pic indiquen que hi ha un anticicló i quan fan una vall indiquen que hi ha un sol d'aire fred i amb possibilitats que es formin borrasques.

Cada línia de color representa una de les diferents prediccions de com s'han de situar les isolínies, prediccions que el model realitza a partir de condicions inicials lleugerament diferents cada vegada. El color en si no vol dir res, només serveix per distingir cada una d'aquestes prediccions.

Per fer-nos una idea del que representen les prediccions a partir del cinquè o sisè dia, us poso els mapes previstos pels pròxims dies.
Com podeu comprobar al mapa de l'encapçalament, les previsions estan bastant clares pel dia d'avui, però a mesura que passen els dies es poden trobar cada vegada més discrepàncies.

Observeu com per demà dijous la previsió del lloc on es situarà el solc d'aire fred és bastant clara (fixeu-vos en la forma de vall que marquen les isohipses al nord-est de Catalunya):





Divendres sembla que també està força clar:





Dissabte ja sorgeixen algunes discrepàncies:





Diumenge, cinquè dia, la predicció ja no és tant clara, i si miréssim en dies posteriors el garbuix de línies encara seria pitjor: