Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 15 de gener del 2011

El passat dimecres es va veure un bòlid


Recreació de l'avistament del bòlid. Font: http://www.meteoestartit.cat/index.php

El passat dimecres a les 16:50, es va veure un espectacular bòlid que creuava el cel a les nostres contrades. Si vau observar una gran brillantor al cel, com si fos una gran estrella fugaç amb forma de bola de foc, es tractava d'aquest bonic fenòmen., malauradament jo no ho vaig veure, però si algú en va ser testimoni li agrairia que ens expliqués la seva experiència.

Segons la Xarxa d'Investigació de Bòlids i Meteorits, aquest bòlid diürn va ser observat per Xavier Almanza, Josep Pascual (l'Estartit), Albert Sánchez (St. Celoni) i Silvia Terrades.

La informació detallada d'aquest esdeveniment del testimoni de l'Estartit, va ser facilitada per Armand Oliva de l'Agrupació Astronòmica de Sabadell.
La seva magnitud absoluta va ser de -8±2, amb una duració de 2/3 segons i va ser observat a Aragó i Catalunya.

Segons la wikipedia, un bòlid és un tipus de meteor molt brillant. La seva massa és superior a uns 10 grams o la seva magnitud és inferior a -3 (generalment s'accepta que sigui tant o més brillant que Venus o Júpiter). A l'entrar a l'atmosfera terrestre origina una gran estela que pot ser observada des de diversos centenars de quilòmetres de distància sobre la superfície.
Presenta l'aparença d'una esfera de foc en comptes d'un aspecte puntual o estel.lar. El deixant lluminós que deixa al seu pas, persisteix un temps superior a desenes de segons i pot arribar a ser de diversos minuts, i fins i tot, mitja hora. Arriba acompanyat de fenòmens acústics com una explosió., en ocasions poden arribar a terra alguns fragments del meteor, que han ressistit la completa volatilització degut al seu pas per l'atmosfera. Cada any penetren a l'atmosfera entre 50.000 i 100.000 bòlids.

Font:

http://www.spmn.uji.es/ESP/SPMNlist.html

http://es.wikipedia.org/wiki/B%C3%B3lido

http://www.meteoestartit.cat/index.php