Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 12 de gener del 2011

La Niña provoca els aiguats a Austràlia



Mapa de precipitació de Queensland. Font: http://earthobservatory.nasa.gov/


Segons el servei Meteorològic Australià, les pluges torrencials que estan afectant el sud-est de Queensland, tenen una relació directe amb un episodi molt intens del fenòmen de La Niña, que causa temperatures molt elevades de l'aigua de mar en aquella zona i això proporciona molta energia a les tempestes que es solen originar en l'época de pluges, que va començar el passat mes.

A la imatge superior, generada a partir de l'anàlisi multi-satèl.lital de precipitacions (AMP) en base a les dades de la Missió de Mesura de Pluges Tropicals (TRMM), mostra la intensa pluja que va caure el 10 de gener, amb acumulacions superiors als 200 mm. Les estacions meteorològiques sobre el terreny també van enregistrar precipitacions similars

Les pluges més intenses, com podeu veure, es va concentrar a l'oest i nord-oest de Brisbane. La pluja torrencial va caure en un terreny que ja està saturat d'aigua., sense cap lloc on anar, l'aigua es va veure obligada a passar per on podia i degut al terreny pla d'aquella zona i als nombrosos rius amb molts meandres, l'aigua va arrasar la vall de Lockyer.

Segons el Servei Meteorològic d'Austràlia, Queensland ha tingut el desembre més plujós mai enregistrat, i la resta del país, l'any passat va experimentar el tercer any més plujós.


Mapa dels efectes de la Niña a nivell mundial. Observeu com coincideix amb el que està passant a l'est d'Austràlia (wet=humit). Font: wikipedia.