Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 10 de gener del 2011

El sud del Baix Empordà, l'indret més plujós


Cortina de pluja d'aquesta tardor passada.


Com molt bé hem pogut notar els habitants del sud del Baix Empordà, i segons els registres pluviomètrics, l'any 2010 va ser molt plujós.

Segons el darrer butlletí del Servei Meteorològic de Catalunya, la nostra zona va ser la més plujosa de tot Catalunya durant el passat any, respecte a la mitjana climàtica del període 1961-1990.
Cal destacar que al sud del Baix Empordà la precipitació recollida el 2010 va assolir fins a un 150% de mitjana climàtica, a més, la precipitació va caure sense causar problemes destacats i va ser molt ben rebuda per la terra.

A Palamós, durant el 2010 vam recollir 913,4 mm, això és una quantitat de precipitació que supera en un 40 % la mitjana climàtica (650 mm), siguent aquest any el més plujós des de que tinc registres (any 2002). Una altre dada prou destacada són els 1041, 6 mm que van caure a Calonge (dada de calonge-meteoweb.com).


Pel que fa a la a la resta de Catalunya, l'any 2010 es pot qualificar de plujós a bona part de la meitat nord, especialment al litoral i a la conca del Llobregat, mentre que ha estat pluviomètricament normal a la meitat sud i fins i tot sec a punts de les Terres de l'Ebre.
Les quantitats de precipitació acumulades arreu del país durant el 2010 presenten un rang molt ampli, tal i com correspon al nostre clima. Les més escasses, inferiors als 400 mm, s'han restringit a les zones més baixes del Pla de Lleida i a l'extrem nord de la Ribera d'Ebre. Fins i tot, en alguns punts del Segrià la precipitació acumulada s'ha situat al voltant dels 300 mm.
A l'altre extrem, la precipitació anual del 2010 ha superat els 1.000 mm a les zones altes del Pirineu Occidental, a la serra del Cadí, al massís del Port del Comte, a l'Alt Berguedà, al Ripollès, a l'Alta Garrotxa, al Collsacabra i al massís del Montseny. Dins d'aquestes àrees, els valors més elevats han superat els 1.400 mm a la capçalera del Ter i a punts del Pallars Sobirà.

D'altra banda, cal destacar que la precipitació del 2010 ha superat els 800 mm a pràcticament tot el quadrant nord-est del país, inclosa l’àrea litoral, així com a punts del massís del Garraf i dels Ports.

Finalment, la precipitació acumulada s'ha situat entre els 500 i els 700 mm al litoral i prelitoral Sud, a les comarques de l'altiplà Central i a la conca de Tremp.
Comparada amb la precipitació mitjana climàtica, la del 2010 ha estat superior a bona part de la meitat nord del país. Així, s'ha enregistrat més d’un 110% de precipitació respecte la mitjana climàtica a tota l'àrea litoral que va des del Garraf fins al Cap de Creus i a bona part de la conca del Llobregat, així com a la capçalera del Ter, al Montsec de Rúbies i a punts del Pallars Sobirà.

Fora de la meitat nord del país, l'any ha estat plujós de manera molt més localitzada a punts del Pla de Lleida, de la Conca de Barberà, de l'Alt Camp o de la Costa Daurada.

Pel que fa a les àrees on la precipitació ha quedat per sota de la mitjana climàtica, l'any es pot qualificar de sec (precipitació acumulada per sota del 90% de la mitjana climàtica) a l'extrem oest de les comarques de Ponent i a bona part del Baix Ebre i del Montsià, així com en algunes àrees localitzades del Priorat i a cavall del Baix Camp i el Tarragonès. A l'altre extrem del país, el 2010 també ha resultat lleugerament sec al nord de la Val d'Aran, de l'Alt Urgell i al fons de la Cerdanya i de la Conca de Tremp.


Pel que fa a la temperatura mitjana
, a Palamós i a quasi tot el Baix Empordà, ha sigut de 14 cº, això vol dir que l'any passat la temperatura mitjana va ser 1 cº inferior del que és normal.

A la resta de Catalunya, la temperatura mitjana de l'any 2010 ha resultat inferior a la mitjana climàtica a gairebé tot arreu, fet que l'ha convertit en un dels anys més freds de les dues últimes dècades.

Pel que fa als indrets més càlids del país, la temperatura mitjana anual només ha superat els 16 ºC al delta de l'Ebre, a la franja litoral del Tarragonès i a la ciutat de Barcelona. Concretament, és al centre de la capital catalana on s'ha mesurat la temperatura mitjana anual més alta, que aquest 2010 ha superat lleugerament els 17 ºC. A l'altre extrem, la temperatura mitjana anual més baixa correspon a l'alta muntanya pirinenca, on per damunt dels 2.000 metres d'altitud s'ha situat per sota dels 5Cº.

Respecte la mitjana climàtica del període 1961-90, l'anomalia de temperatura de l'any 2010 s'ha situat entre 0,0 i -1,0 ºC a la major part del país, resultant un dels anys més freds de les dues últimes dècades.
Cal retrocedir fins als anys 2005, 1996 o 1993, segons la zona, per trobar un any tant o més fred.

Les anomalies de temperatura més importants s'han enregistrat a la meitat nord del país. Concretament, al Pirineu Occidental, en punts de l'Alt Berguedà i la Cerdanya, així com a la Costa Brava, hi ha hagut anomalies inferiors als -1,0 ºC. En canvi, el 2010 es pot considerar termomètricament normal en punts del Montsià, del Baix Maresme i de l'àrea urbana de Tarragona, o fins i tot lleugerament càlid a la ciutat de Barcelona, on s'ha fet evident l'illa de calor.

Font: meteocat .com