Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 26 de gener del 2011

L'índex AO congela Amèrica del Nord però escalfa l'Àrtic



Mapa d'anomalies de la temperatura entre el 9 i el 16 de gener d'aquest any. Fer clic per ampliar-lo.

Aquest mes de gener, la neu va arribar a caure fins al sud dels EUA, la costa est va patir tempestes de neu severes i a International Falls, Minnesota, es va establir un nou rècord de temperatura mínima de -43ºc el passat 21 de gener. Com a contrapartida, a zones del nord dels Estats Units i al sud del Canadà, les temperatures van ser més superiors del que és normal. De fet, els residents a Iqaluit, capital del territori canadenc de Nunavut, van tenir unes temperatures inusualment càlides que van provocar la cancel·lació de la desfilada de motos de neu de Cap d'Any.

Aquest mapa de l'encapçalament, on surten els Estats Units, Canadà, l'est de Sibèria i Groenlàndia, mostra les anomalies de temperatura des del dia 9 fins al 16 de gener del 2011, en comparació amb les mateixes dates del 2003 al 2010.
Les anomalies es basen amb les temperatures de la superfície de la terra observades pel sensor MODIS, instal·lat al satèl·lit Aqua de la NASA. Les àrees amb temperatures superiors a la mitjana apareixen en coor vermell i taronja, i les zones amb temperatures per sota de la mitjana apareixen en tons blaus. Els oceans, llacs, i àrees amb escassetat de dades (en general a causa dels núvols persistents) apareixen de color gris.
Com que aquesta imatge mostra anomalies de la temperatura, en lloc de temperatures absolutes, les àrees de color vermell o taronja no són necessàriament més calentes que les zones blaves. Els vermells i els blaus indiquen temperatures més càlides o més fredes del que és normal per a una àrea en particular. La configuració general amb temperatures més càlides del que és normal al nord i temperatures més fredes del que és normal al sud, són causades, probablement, pel patró climàtic conegut com a Oscil·lació Àrtica o índex AO, del qual ja en vaig parlar en un anterior article.

Generalment, quan l'AO està en fase positiva, tenim baixes pressions a sobre l'Àrtic i en latituds mitjanes aquestes pressions són altes., en aquest cas, els vents predominants eviten que es desallotgi l'aire extremadament fred de l'Àrtic, però quan l'AO està en fase negativa, el gradient de pressió es debilita: La pressió de l'aire sobre l'Àrtic no és tan baixa, i la pressió de l'aire a les latituds mitjanes no és tan alta. En aquesta fase negativa, l'AO permet que l'aire de l'Àrtic llisqui cap al sud i l'aire càlid del sud llisqui cap al nord.

L'AO va entrar en fase negativa a l'hivern de l'hemisferi nord en els anys 2009-2010. L'AO ha estat en mode negatiu durant aquest hivern i ha afectat les temperatures de l'hemisferi nord, especialment durant el passat mes de desembre.
L'AO pot canviar de positiu a negatiu, i viceversa, de vegades en qüestió de setmanes. Segons les previsions de l'Administració Oceànica i Atmosfèrica Nacional dels EUA (NOAA), l'AO podria tornar a ser en fase positiva durant el mes febrer, encara que existeix la possibilitat que es mantingui durant un temps en fase negativa.

Informació extreta de: http://earthobservatory.nasa.gov/