Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 3 de gener del 2011

Demà hi haurà un eclipsi parcial de sol


Eclipsi de sol.


Demà dimarts hi haurà un eclipsi parcial de sol. Aquest eclipsi no serà complet a cap lloc de la Terra i es produirà entre les 7:51 i les 10:20 (hora prevista a l’Empordà), però el sol no sortirà fins les 8:15, així que a l'alba tindrem el sol eclipsat en un 20%. El màxim d'aquest eclipsi està calculat en un 53% a les 8:57.
Aquest eclipsi el podrem veure des de casa nostra, siguent l'Empordà el lloc de la Península Ibèrica en millors condicions per observar-lo.

Els eclipsis de sol es produeixen quan la lluna se situa exactament en línia entre el sol i la terra. Això només pot passar en lluna nova, i a més la lluna ha d'estar en una posició anomenada node, ja que la seva òrbita està inclinada i no sempre està en aquesta posició (si no hi hauria un eclipsi de sol cada mes!). A vegades aquest alineament no és perfecte i es produeixen eclipsis parcials, és a dir, la lluna tapa un troç del sol.

Tenim la gran sort que estem en una ubicació a l'univers en que les matemàtiques i les proporcions ens són favorables, ja que el sol és 400 vegades més gran que la lluna, però està exactament 400 vegades més lluny, i sembla que tinguin la mateixa mida. En el cas que l'alineament fos perfecte i a més estiguéssim al lloc del Planeta adequat, tindriem un eclipsi total de sol, i el dia es faria nit per uns minuts.

Un eclipsi de sol és una bona ocasió per a mirar el sol, però comporta riscos. Mirar el sol directament és perillós pels nostres ulls, de tal forma que podria causar-nos lesions en forma de cremades internes incurables a la retina. No és que sigui perillós mirar el sol durant un eclipsi, sinó que és perillós mirar el sol!
Per a fer-ho de forma segura cal usar mètodes com la projecció, mirant el sol de forma indirecte projectat a una pantalla o paret, o filtres solars específics.

Ulleres fosques, radiografies, cintes magnètiques no serveixen i correm el perill que les lesions siguin fins i tot pitjors, ja que es poden produir les cremades sense adonar-nos fins al cap d'unes hores. Les làmines de protector de soldadura serveixen, sempre i quan estiguin en perfecte estat i siguin de qualitat.

Astronomia des de l'Empordà organitza una observació pública i gratuïta per a poder veure aquest eclipsi. Serà a la terrassa de l'hotel El Far, al costat del Far de Sant Sebastià, a Llafranc (Palafrugell). Tindrem telescopis preparats per a poder fer un seguiment segur, i a més hi haurà ulleres específiques per observar el sol a disposició dels que vulguin acostar-se. Com que el sol no sempre surt a la mateixa hora a tot arreu, tenim el gran avantatge que en tota la Península, el primer lloc per on es veurà el sol serà justament allà; això sumat a l'altura de la ubicació, 130 m sobre el nivell del mar i les excel.lents vistes fan de Sant Sebastià un lloc ideal. (En tot l'Empordà es podrà veure de forma excel.lent, sobretot, busqueu un lloc per on es vegi sortir el sol pel mar).
L'acte tindrà lloc a partir de les 8:00h del matí, es recomana arribar-hi abans per poder veure la sortida del sol.

Informació extreta de: http://www.astroemporda.net/

Esperem que els núvols no dificultin la visió d'aquest fenòmen, ja que es preveu que hi puguin haver alguns núvols baixos. Creuem els dits !!