Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 20 de gener del 2011

Halo llunar i temporal de tramuntana


Halo llunar. Font: http://www.astroemporda.net/


Ahir a la nit es va poder observar un altre bonic halo llunar com el que podeu veure a la fotografia superior, captat el passat 21 de desembre des de Palamós.
Aquest efecte òptic va conicidir amb la lluna plena i és conegut popularment com a "lluna amb cercle", és un bon indicador del canvi de temps en el que ens trobem immersos.

Un halo llunar o solar, és un efecte òptic causat per partícules de gel que es troben en suspensió a la Troposfera degut a l' existència de núvols alts del gènere cirrus.

El radi generalment és de 22º, encara que també es poden donar casos de 46º.
Dins de l'halo, el cel sembla més fosc que fora d'ell. El mecanisme físic que els produeix té a veure amb processos de reflexió i refracció de la llum en els petits cristalls de gel que constitueixen els cirrus. El tipus més comú és el generat per processos de refracció en cristalls de gel hexagonals.

Pel que fa al temps actual, cal destacar el brusc descens de les temperatures que s'ha donat sobretot en zones de muntanya i l'entrada sobtada de la tramuntana, amb forma de fortes ràfegues de vent., aquest vent de nord a Palamós ja ha arribat als 85 km/h, amb 30/40 km/h de vent sostingut. A destacar també el fort temporal marítim que hi ha mar endins, amb ones que s'apropen als 3 m d'alçada segons la boia de Puertos del Estado. La temperatura ha pujat fins a 12,1 cº i la mínima ha sigut de 6,3 cº. La humitat ha anat devallant des del 79% fins al 23% degut al vent sec de nord i la pressió atmosfèrica ha oscil.lat entre els 1022/1019 hpa.

Temperatura actual que trobem en diferents indrets del Pirineu, símptoma de l'aire fred que està entrant en alçada:

Refugi d'Amitges (2380m) -11,8 cº
Ulldeter -10,6 cº
Refugi J.M. Blanc (2350m) -10,5 cº
Malniu -10,4 cº
Núria -8 cº
Cadí-nord -7,4 cº
Queixans - La Cerdanya -5,3 cº
Barruera -5,2 cº
Bagergue -4,3 cº

Dades de meteoclimatic.com i meteocat.com

Un altre símptoma d'aquesta entrada d'aire fred és la formació d'una potent tempesta a redós de la tramuntana, cap al sud de la Selva i Alt Maresme, que ha deixat algunes calabruixades i calamarsades.



Tempesta que ha afectat amb especial violència la zona de Blanes i Malgrat.


Previsió per aquest divendres

Aquest divendres tindrem un dia marcat pel vent, la fred i el sol, amb l'aparició d'algun núvol baix arran de costa.

La temperatura només pujarà fins a 7/9 cº a la costa, fins a 4/7 cº a l'interior, amb temperatures negatives tot el dia d'uns -2/2 cº a les valls pirinenques i d'uns -10/-6 cº a les parts més elevades, amb sensació de més fred degut al vent. La mínima pot baixar fins a 2/4 cº a la costa, fins a -4/0 cº a l'interior i fins a -14/-8 cº al Pirineu.

El vent al nostre sector costaner bufarà a uns 24/30 nusos de tramuntana, fins la matinada de divendres., mar endins es pot arribar als 35/40 nusos. Al matí tindrem vent de nord a 24 nusos. A la tarda la tramuntana pot bufar a 25/30 nusos., mar endins es poden superar els 32 nusos. A la nit la tramuntana pot bufar a uns 24/30 nusos, amb ratxes superiors. Precaució amb la navegació.

L'estat de la mar
es mantindrà amb maror arran de costa i maregassa (ones de 3,6m) mar endins, fins la matinada de divendres. Al matí tindrem la mateixa situació igual com a la tarda. A la nit tindrem marejol o maror arran de costa i forta maror o maregassa mar endins.