Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 29 de gener del 2011

La pluja i la neu han tornat


Imatge de radar d'aquesta passada matinada.


Les típiques jornades anticiclòniques que vàrem tenir durant la primera quinzena de mes, podien fer pensar que ens quedaríem amb uns pobres registres de precipitacions, res més lluny de la realitat, ja que la situació ha fet un gir de 180º en les darreres jornades.

Tenint en compte els registres pluviòmetrics que s'han donat aquests darrers dies, en molts indrets podran dir que el mes de gener haurà sigut un mes plujós, malgrat tot. Cal destacar, l'aparició d'alguns nuclis de tempesta durant les darreres hores, amb forta intensitat de precipitació, tal com vam comprobar ahir a Palamós, on ens va caure un llamp força potent i la pluja va ser molt intensa d'uns 86mm/h, a les dues de la matinada.
Tot i que és un fet poc habitual al mes de gener, no és insòlit que es produeixin tempestes, ja que això pot passar qualsevol época de l'any, sobretot quan tenim un xoc de masses d'aire tant acusat com el de les darreres hores.
Aquests nuclis de tempesta, acompanyats per alguns ruixats, presentaven molta irregularitat en poca distància.

Alguns registres de precipitació d'avui a Palamós:

Port Marina 28,4mm
Cases Noves 20,4mm
Centre de la Vila 16,2mm




Mapa de llamps d'avui.


Tot seguit farem un repàs a les pluges caigudes avui en altres indrets del Baix Empordà:

Calonge 54,8mm
Castell d'Aro 39,0mm
Torroella de Montgrí 34,9mm
Verges 34,2mm
La Tallada 31,6mm
Palafrugell 27,4mm
Serra de Daró 27,2mm


En tres dies trobem algunes quantitats molt destacades i que encara s'incrementaran més en les properes hores:

Calonge 70,5mm
Verges 55,2mm
Palafrugell 27,4mm
Palamós (Cases Noves) 25mm


Tota aquesta pluja era neu abundant per sobre d'uns 1000m al Pirineu gironí, amb registres de 40cm a la zona de Vallter, més de 20cm a la Molina o entre 15-30cm segons la cota, a la Masella., bones notícies per les reserves hídriques i pel sector de l'esquí.



La Vall de Núria aquest matí.



Així es llevava avui la Masella.


Atenció, ja que aquestes pluges amb alguns nuclis tempestuosos, es poden repetir en les immediates hores a tot el nord-est de Catalunya, i fins i tot, poden incrementar-se a partir de demà al vespre, moment en el qual la cota de neu que rondarà els 800/900m durant el dia, podrà baixar fins als 500m a últimes hores i al llarg de la nit, amb acumulacions superiors als 5cm per sobre d'aquesta cota. Estarem atents.


Dades de meteoclimatic.com, meteocat.com, marinapalamos.com i el meu pluviòmetre.