Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 26 de gener del 2011

Temperatures mínimes extremes



Segons la darrera nota informativa del Servei Meteorològic de Catalunya, la irrupció d'aire fred iniciada el divendres 21 de gener ha provocat glaçades generals a Catalunya.
Les temperatures mínimes han superat el llindar de temperatura mínima extrema, a totes les comarques i algunes estacions del litoral sud amb més de 20 anys de dades han enregistrat la temperatura més baixa de la sèrie.

La invasió d'aire fred es va iniciar el dijous 20 de gener, quan un potent anticicló situat a les Illes Britàniques va començar a impulsar aire fred de l'interior del continent i va provocar ratxes fortes de vent als dos extrems del país i a zones elevades. A les cotes més altes del Pirineu, la temperatura va començar a baixar ràpidament al llarg del dia 20 i va tocar fons entre els dies 21 i 22 de gener.

Concretament, la temperatura més baixa que es va enregistrar a la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques gestionades pel Servei Meteorològic de Catalunya entre els dies 21 i 25 de gener de 2010 han estat els -19,1ºC de la matinada del 22 de gener a Sasseuba (2.228 m), a la comarca de la Val d'Aran.
A l'alta muntanya pirinenca, la invasió d'aire fred no es pot qualificar d'excepcional, ja que durant l'any 2010 es van produir diversos episodis en què es van enregistrar temperatures inferiors (el febrer i el març de 2010) o semblants (desembre de 2010) a les d'aquests dies.

El ràpid afebliment del vent i l'absència de nuvolositat a la major part del país van permetre que les matinades dels dies 22 i 23 les glaçades fossin generals i afectessin fins i tot bona part del litoral. Concretament, a l'interior del país i a les valls del Pirineu es van enregistrar els valors més baixos de l'episodi durant les primeres hores del dia 23.
Tot i que a partir del dia 23 al matí es va produir una pujada clara de la temperatura a l'alta muntanya, l'aire fred ha quedat estancat a les zones més baixes del país, fins al punt que a la major part del litoral i prelitoral, així com en algunes fondalades de l'interior, la temperatura mínima s'ha assolit durant la matinada dels dies 24 i 25.

Concretament, moltes estacions dels dos extrems del litoral i de la comarca de la Ribera d'Ebre, així com alguns punts de la depressió Central, han enregistrat la temperatura més baixa de l'episodi a primeres hores del dimarts 25 de gener.
Al llarg de tot l'episodi, el 95% de les estacions de la XEMA han superat el llindar de temperatura mínima extrema, mentre que 25 de les 119 estacions de la XEMA amb 10 anys o més de dades disponibles han enregistrat el valor més baix en un mes de gener.
Cal destacar algunes estacions del sud del país com ara Vinyols i els Arcs (el Baix Camp), Ulldecona – els Valentins (el Montsià) i Constantí (el Tarragonès), que han enregistrat el valor més baix de tota la seva sèrie, que ja supera els 20 anys de dades, amb -3,4ºc, -8,1ºc i -8,0ºc respectivament.

Pel que fa a les estacions que no han assolit el valor més baix de la sèrie, en molts casos cal remuntar-se fins a les onades d'aire fred del desembre del 2001 o dels mesos de gener i febrer del 2005 per trobar valors de temperatura mínima inferiors als actuals.

Informació extreta de : meteocat.com

Pel que fa a les temperatures mínimes enregistrades al Baix Empordà, durant la nit/matinada del 24 al 25 de gener trobem aquests valors:

Monells -7,3ºcº
Serra de Daró -7,1ºc
La Bisbal -6,5ºc
La Tallada -6,4ºc
Castell d'Aro -4,1ºc
Palamós -4,0ºc (al Pla de Sant Joan) i -0,6ºc al centre de la vila
Calonge -2,2ºc

Dades de meteoclimatic.com, meteocat.com i TV3