Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 16 de gener del 2011

Temps primaveral abans que torni el cru hivern


Fotografia d'una papallona observada aquest diumenge.

Aquesta setmana que deixem enrera, hem tingut una petita primavera avançada en forma de l'aparició de nombrosos insectes com la papallona que veieu al principi o els primers ametllers florits. Un altre ingredient més típic de la primavera que de l'hivern, han estat les temperatures força elevades que s'han donat en molts punts de l'interior, on alguns casos s'ha superat els 20 cº, si això fos poc, aquest diumenge fins i tot han aparegut nombrosos bancs de boira alta o núvols baixos procedents del mar, com si fos plena primavera.
Tot i així, no us confieu gaire d'aquest temps, ja que es va confirmant una devallada de les temperatures molt important a finals de setmana, degut al moviment de l'anticicló cap a les Illes Britàniques., aquest fet, juntament amb la formació d'una baixa a Ligúria, pot portar-nos una situació retrògrada, amb aire fred d'origen polar-continental, impulsat per vent sinòptic de gregal o provences. Aquest tipus de situacions són les que ens poden portar més fred a les nostres contrades., a hores d'ara es preveu que la temperatura a uns 1500 m podria baixar uns 16 cº, amb màximes arran de terra que podrien quedar-se per sota dels 8 o 9 cº.
Aquesta devallada de les temperatures sembla que es podria prolongar vàries jornades. No obstant, es preveu que en un principi, sigui una situació amb poca humitat, aquest fet no ens portaria neu, tot i que hi hauria suficient aire fred com perqué nevés arran de mar, només que hi hagi un aport d'humitat la situació es pot complicar. Naturalment, això no es podrà concretar fins poques hores abans., estarem atents a aquesta situació tant interessant.

Pel que fa a les dades d'avui a Palamós, la màxima ha sigut de 11,9 cº i la mínima de 5,2 cº. El vent ha bufat de garbí a uns 15/20 km/h sostinguts, ratxa màxima 35 km/h. L'estat de la mar s'ha mantingut amb maror mar endins i marejol o maror arran de costa. La humitat ha oscil.lat entre el 88/95 % i la pressió entre els 1027/1028 hpa. Dades de meteoclimatic.com.




Mapa de temperatures a 850 hpa previst pel divendres. Observeu com podran ser de -5/-6 cº (ara són d'uns 10 cº) a sobre nostre.



Mapa sinòptic previst per aquest divendres a la tarda. Observeu com entre l'anticicló de les Illes Britàniques i la perturbació de Ligúria ens arriben vents de provences (els més freds que ens poden arribar).


Previsió per aquest dilluns

Aquest dilluns es preveu un dia amb predomini del sol, però tornaran a aparèixer molts bancs de núvols baixos, més abundants a partir de la tarda.

La temperatura pujarà fins a 12/14 cº a la costa, fins a 16/19 cº a l'interior i fins a 10/14 cº al Pirineu. La mínima pot baixar fins a 6/8 cº a la costa, fins a 2/4 c º a l'interior i fins a -2/1 ºc al Pirineu.

El vent al nostre sector costaner pot bufar a uns 8/10 nusos fins la matinada de dilluns, llavors amainarà. Al matí tindrem vent en calma o molt fluix de direcció variable. A la tarda hi haurà vent en calma o molt fluix de component nord-est. A la nit tindrem la mateixa situació.

L'estat de la mar es mantindrà amb maror mar endins i marejol arran de costa, fins la matinada de dilluns. Al matí tindrem mar arrissada arran de costa o marejol, amb marejol mar endins. A la tarda tindrem la mateixa situació igual com a la nit.