Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 30 de gener del 2011

Imatges espectaculars de les inundacions a Austràlia


Imatge del 9 de gener. Font: http://earthobservatory.nasa.gov/


Les fortes pluges que van caure recentment a Queensland, Austràlia, van empènyer el riu Fitzroy a sortir del seu llit. El riu desbordat submergia gran part de Rockhampton, situat no gaire lluny de la costa de Queensland. A finals de gener, però, les aigües de la inundació van baixar, deixant darrera seu una barreja de fang, aigua estancada, i la infraestructura danyada.

El satèl.lit de la NASA Earth Observing-1, va capturar aquestes imatges en llum natural el 9 de gener del 2011 (la de l'encapçalament) i el 25 de gener del 2011 (la de baix de tot).

La imatge del dia 9 ens mostra la ciutat en gran part submergida per l'aigua d'inundació, especialment a l'oest del riu. En el gruix de sediments, l'aigua és de color marró fangós, i només hi han illetes que sobresurten per sobre d'ella. L'aeroport està totalment submergit.
La imatge del 25 de gener ens mostra el riu Fitz Roy, confinat en la seva major part a les seves ribes. Tot i que hi han grans piscines d'aigua estancada a l'oest del riu, el nivell de l'aigua ha disminuït. Les pistes de l'aeroport han resorgit.

L'aigua a principis de gener era de color fang marró, però l'aigua de finals de gener apareix de color blanc platejat. Aquesta diferència es deu probablement a dos factors:

Un factor és el reflex solar. Quan el satèl.lit passa just per sobre en un angle recte, la llum del sol es reflecteix a la superfície de l'aigua i en el sensor del satèl.lit. L'altre factor és que, a finals de gener, l'aigua té menys probabilitats de contenir sediment que quan ho va fer en el pic de la inundació. Els rius desbordtas normalment mouen grans quantitats de terra erosionada. Els fangs persistents de l'oest del riu Fitzroy, del 25 de gener, poden ser el resultat d'una combinació de sòl saturat i del fang arrossegat d'altres llocs pel Fitz Roy.



Imatge del 25 de gener.