Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 21 de gener del 2011

Els caramells de gel



Els caramells de gel que es formen als edificis de moltes ciutats durant l'hivern, poden resultar molt perillosos, ja que cada any provoquen ferits i alguna víctima mortal., per aixo, són objecte d'especial vigilància per part de les autoritats i protecció civil, les quals poden barrar el pas per aquells indrets on hi ha perill de caiguda de caramells., cal tenir present que la caiguda d'un caramell des de certa alçada és tant perillosa com el llançament d'un llança.

Perquè puguin formar-se els caramells, cal que es donin simultàniament dues temperatures: una, perquè es fongui la neu de la teulada, és a dir, superior a zero graus, i una altra, perquè es geli l'aigua, és a dir, inferior a zero graus.

Però com és possible que es donin temperatures superiors i inferiors als zero graus a la vegada ?

Això és degut a que el teulat, exerceix el mateix paper que les plaques solars, les quals es posen inclinades per poder captar la major llum solar possible. És a dir, que la major quantitat de llum (i per tant de calor) no s'aconsegueix horitzontalment en el terra, ni verticalment en els caramells, sinó que s'aconsegueix amb la inclinació de la teulada.

Doncs ja tenim gairebé tots els ingredients perquè es formin caramells. Pensem per exemple, que tenim una temperatura baixa, entre -1cº i -2cº. El Sol està relativament alt a l'horitzó. Els raigs arriben molt inclinats a terra, per tant, aquests no són capaços de fondre la neu o el gel. Els raigs també arriben massa febles per fondre els caramells, que són verticals, però a la teulada arriben molt més perpendiculars, de manera que poden fondre la seva neu. L'aigua de la neu fosa va baixant cap als caramells, però ràpidament es congela perquè allà la temperatura està per sota de zero graus. I així els caramells van creixent.

A més, la teulada és blanca i els caramells, almenys en la seva punta són transparents. La neu absorbeix més radiació solar que els caramells. Això també contribueix a que la temperatura a la teulada sigui major que en els caramells, cal tenir present també, que la neu exerceix de capa protectora entre el teulat i l'exterior, mantenint la superfície del teulat en els zero graus o lleugerament per sobre, a més, la calefacció de la casa també pot ajudar a mantenir la temperatura més elevada entre el teulat i la capa de neu, facilitant que la neu fosa pugui regalimar cap als caramells.


Tot seguit veureu una recopil.lació de vídeos curiosos o divertits amb els caramells com a protagonistes:




Home que dispara contra els caramells per fer-los caure.




Un altre que fa caure un gran caramell manualment.




Senyor que agafa un gran caramell.




Trenca un gran caramell a cops de peu...quina feinada.




Un parell de sonats jugant amb els caramells...sense comentaris.