Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 31 de juliol del 2010

L'incendi de Vilopriu


Columna de fum de l'incendi. Font: http://www.naciodigital.cat/diariforestal/


Segons http://www.naciodigital.cat/diariforestal/ la principal hipòtesi sobre l'origen de l'incendi que va afectar a Vilopriu el passat dimecres és el llançament d'una cigarreta. Així ho ha confirmat el director general de Protecció Civil, Ramon Mora, i l'alcalde del municipi en declaracions a RAC1. Per la seva banda, el secretari general d'Interior, Joan Boada, s'ha limitat a afirmar que es va iniciar al voral de la carretera.

L'incendi segons les primeres estimacions, ha cremat fins a 124 hectàrees (50 % agrícoles i 50 % forestals) i es confirma com el més important de la temporada.
El 99% d’aquesta extensió pertany al municipi de Vilopriu, l’altre 1% al de Colomers. Per tal d'apagar-lo, es van destinar fins a 70 mitjans terrestres i 11 d’aèris (7 helicòpters i 4 avions de vigilància i atac). El foc va afectar el paratge conegut com a Bosc d’en Felip.
La proximitat del foc va obligar a desallotjar 50 veïns de Gaüses i la casa de colònies de Vilopriu "El Ginebró", però la nit del dimecres van poder tornar a casa. Hi havia un centenar de nens de Vilablareix (Gironès) i la Bisbal d'Empordà. Dos autocars els van anar a buscar per tal de tornar-los a casa seva. Sortosament, el fet que el riu Ter estigués a un quilòmetre del lloc de l'incendi, va facilitar molt les tasques d'extinció.

L'incendi es va originar al costat d'una granja de la carretera que va de Colomers (Baix Empordà) a Vilopriu, la C-631. Les flames van començar a la zona agrícola i es van estendre per la zona forestal, en direcció al bosc de'n Felip, que queda entre Vilopriu, Colomers i Gaüses.


Segons http://avui.elpunt.cat/noticia/article/24-puntdivers/4-divers/200900-revivint-fantasmes-del-passat.html , aquest incendi va rememorar vells fantasmes. Entre el 1995 i el 2003, el municipi de Vilopriu va resultar afectat per una important onada d'incendis, estiu rere estiu. El juliol del 1998, els Mossos d'Esquadra van detenir el jutge de pau, Joan Lluís Feliu Grau, i el van arribar a relacionar amb 400 petits focs forestals. Feliu Grau va ser sorprès pels agents que investigaven el cas cremant uns rostolls en un camp de la seva propietat, i van decidir portar-lo a la comissaria. En aquest temps, la investigació va continuar i es van fer diverses proves com ara analitzar les sabates del sospitós per comprovar si es corresponien amb les de les petjades trobades en zones on s'havia calat foc. Finalment, el 2000 el jutjat d'instrucció 1 de la Bisbal d'Empordà va arxivar el cas en considerar que no tenia prou motius per acusar ningú.

Els incendis van continuar i es va obrir un altre procés contra Feliu Grau pels focs ocorreguts els anys 2001 i 2003. En aquest cas, el ministeri fiscal va decidir tornar-lo a exculpar, tot i que s'havia trobat saliva del jutge en diverses cartes anònimes que rebien veïns de la zona en què s'avisava dels incendis.




Vídeo de l'incendi.