Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 3 de març del 2011

Caiguda d'un llamp al màstil d'un veler


Llamp impactant al mastil d'un vaixell. Observeu com a part de la descàrrega principal, una de les branques secundàries també cau a sobre d'un altre veler situat a l'esquerra.


En els indrets on hi han molts velers atracats o fondejats, existeix una major probabilitat que hi pugui caure algun llamp.
El vídeo següent, filmat a la població alacantina d'Altea, a finals d'agost, ens mostra la caiguda d'un llamp al màstil d'un vaixell, degut a l'arribada d'una típica tempesta de finals d'estiu. El més probable en aquest tipus de situacions, és que tots els aparells electrònics del vaixell i possiblement també els dels vaixells propers, s'espatllessin.
Per evitar mals majors, es recomana que el vaixell disposi d'una presa de terra (en aquest cas el mar) interconectada amb el màstil, perqué es pugui dissipar la càrrega, naturalment, el màstil haurà de posseir un material conductor que transporti la descàrrega elèctrica.

Trobareu una informació molt interessant sobre aquest aspecte i altres sistemes de protecció del vaixell al següent enllaç:


http://www.ipen.org.br/downloads/XVIII/CT2_REPARACION/ct2-03%20consideraciones%20sobre%20la%20proteccion.pdf