Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 7 de març del 2011

Fronts de ratxa a Austràlia


Tempesta on s'observa un front de ratxa amb forma d'arcus.
Font: http://fr.wikipedia.org/wiki/Front_de_rafales


Un front de ratxa és l'indret delimitat per l'aire fred que es desploma en una tempesta i l'àrea adjacent.
En aquest indret es produeix un canvi sobtat en la força del vent i un refredament similar al que provoca el pas d'un front fred, però en un àrea petita (front de mesoscala). Les fortes ràfegues de vent són degudes als corrents descendents del núvol, que acompanyen el descens de la precipitació i l'aire més fresc i sec situat en nivells mitjos de la troposfera.

La massa d'aire frontal que provoca una tempesta, es caracteritza per la presència d'aire càlid i humit a baixa altura i per la presència d'aire sec i fresc a major alçada. Aquesta fet deriva en molta inestabilitat i això provoca que l'aire de la superfície terrestre pugi en una mena de corrent ascendent. A mesura que aquest aire puja, la humitat es condensa en el nivell on la temperatura arriba al punt de saturació, que acabarà derivant en un núvol que es convertirà en cumulonimbus.

El nucli de la precipitació en el núvol, situat a molta alçada, acaba sent massa pesat per a que el corrent ascendent pugui sostenir-lo. A continuació, comença a baixar i quan surt del núvol, les gotes es comencen a evaporar, perquè l'aire no està saturat. Això elimina l'energia d'evaporació parcial o total de l'aire que envolta la precipitació i això el farà tornar més fred que l'aire adjacent, tot refredant el terreny.

Depenent del tipus de tempesta, els fronts de ratxa poden tenir formes diferents:

En una tempesta d'una sola cèl.lula, el corrent descendent és més o menys perpendicular al terra i el front de ratxa es va estenent simètricament al voltant de la cèl.lula en forma de cercle concèntric, com l'onada creada per una pedra llançada verticalment en una bassa.

En una tempesta multicel.lular o en una supercèl.lula el seu moviment i el cisallament del vent amb l'altura, fa que el front de ratxa tendeixi a formar un arc en la direcció del moviment de les tempestes.
En el cas d'una línia de torbonada o en un Derecho, el front de ratxa forma una llarga filera a la part frontal del sistema.


Un front de ratxa pot generar altres fenòmens de temps sever, ja que poden ser un punt focal per a la rotació del mesocicló present en una supercèl.lula i formar tornados.

A vegades els fronts de ratxa de cèl.lules de tempesta diferents es poden trobar i generar un eix vertical de rotació, provocant un núvol de pols, i fins i tot, l'anomenat "gustnado" en anglès.


El vídeo que podreu veure a continuació, va ser filmat per uns "caçatempestes" australians el passat 20 de gener. Es tracta d'un verdader decàleg de fronts de ratxa, entre d'altres fenòmens, com la visió d'uns terrenys inundats, corrents ascendents, pannus, cortines de precipitació,etç... i per acabar un arc de Sant Martí. Un verdader espectacle de la naturalesa que aquests caçatempestes van tenir la sort de filmar.