Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 22 de març del 2011

Dades astròmiques d'aquesta primavera




Després de la previsió meteorològica de la primavera que vaig fer en un anterior article (vegeu http://tempspalamos.blogspot.com/2011/03/previsio-per-aquesta-primavera.html)., avui faré esment a les dades astronòmiques, aquestes molt més exactes i conegudes des de fa molts anys.

La primavera astronòmica a l'hemisferi nord, va començar aquest passat dilluns a les 0h21m hora oficial. Aquesta estació durarà 92 dies i 18 hores. El diumenge dia 27 de març tindrà lloc el canvi d'hora i recuperarem l'horari d'estiu. Quatre setmanes més tard, el 24 d'abril, serà el diumenge de Pasqua. L'estiu s'iniciarà el dia 21 de juny.

Aquesta és l'època de l'any en què la longitud del dia s'allarga més ràpidament. A les latituds de la península, el Sol surt pels matins gairebé dos minuts abans que el dia anterior i a la tarda es pon un minut més tard. O sigui, que el temps en què el sol està per sobre de l'horitzó augmenta gairebé tres minuts cada dia.

Aquesta primavera es preveu que l'activitat del Sol, caracteritzada per la presència a la seva superfície de taques, fulguracions i protuberàncies, on a la Terra s'aprecia en forma d'alteracions en la propagació de les ones de ràdio i en una major presència d'aurores polars, continuarà dins el cicle solar número 24, aquest cicle va començar el desembre del 2008 i s'espera que arribi al seu màxim al maig de 2013. Segons les estimacions realitzades pel NOAA i el "Space Weather Prediction Center", durant aquesta primavera el nombre de taques solars arribarà a valors d'entre 40 i 70. Aquesta activitat segueix un període d'aproximadament 11 anys, i està associada al cicle magnètic del Sol.


Eclipsis

Al llarg de la primavera hi haurà dos eclipsis. El dia 1 de juny hi haurà un eclipsi parcial de Sol que serà visible a l'est d'Àsia i als extrems més septentrionals d'Amèrica del Nord i Europa. Aquest eclipsi vindrà acompanyat d'un eclipsi total de Lluna que tindrà lloc dues setmanes més tard, el dia 15 de juny, i serà completament visible a la nostra zona, a les Illes Balears, a la resta de la península i a les Illes Canàries es veurà gairebé tot l'eclipsi total, excepte el seu començament.

El primer contacte amb la penombra començarà a les 19h 25m (hora catalana), l'eclipsi parcial serà visible a partir de les 20h 23m i el total a partir de les 21h 22m. Arribarà al màxim a les 22h 14m, l'eclipsi total finalitzarà a les 23h 3m, el d'ombra acabarà el dia 16 de juny a les 0h 0m i el de penombra a les 1h 1m.

Observació nocturna del cel a la primavera

Com és habitual, és preferible realitzar les observacions en dates properes a la lluna nova, en aquest cas el 3 d'abril, el 3 de maig i l'1 de juny), excepte quan es pretén observar la pròpia Lluna.

Lluna plena

La primera lluna plena de la primavera tindrà lloc el 18 d'abril, i el diumenge següent (24 d'abril) Diumenge de Pasqua. En aquesta primavera tindrem dues llunes plenes: l'1 de maig i el 15 de juny.

Visibilitat dels planetes

A l'alba podrem observar Venus, Mart, Júpiter i Urà. Saturn serà visible durant tota la nit al principi de la primavera, en canvi, només serà visible a la primera part de la nit al final de la primavera, a més el dia 3 d'abril es produirà el seu màxim acostament anual a la Terra, aconseguint el seu disc un diàmetre de 19,4 ".

Pluges de meteors

La pluja més important de la primavera sol ser la de les Eta Aquàrides, el seu màxim té lloc pels voltants del 5 de maig.

Constel.lacions

Al voltant de l'estrella Polar es veuran al llarg de la nit l'Óssa Menor, el Drac, Cefeu i Lleó.

Canvi d'hora

El canvi d'hora es produeix, com és habitual, a l'inici de l'últim diumenge de març. A les 2h de la matinada del proper diumenge 27 de març s'haurà d'avançar el rellotge fins a les 3h, d'aquesta manera aquest dia tindrà una hora menys.

Font: http://www.ign.es/ign/main/index.do