Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 8 de març del 2011

Ja ha passat un any del desastre


Imatge de les barques de la platja en plena nevada. Font:
http://marintim.blogspot.com/2010/03/el-museu-de-la-pesca-sota-la-neu.html


Avui es compleix un any de la terrible nevada del 8 de març del 2010. El que va començar com una pluja d'aigua-neu durant el matí, a partir de la tarda es va convertir en una tempesta de neu que va degenerar en la més gran nevada ocurreguda des de l'any 1985.
Aquesta gran nevada amb neu humida i pesada va col.lapsar Catalunya, i en especial les comarques gironines, va deixar més de 450.000 usuaris sense llum i més de 215.000 alumnes sense classe, i va afectar 149 trams de carretera.
En alguns indrets, com per exemple, en alguns masos i urbanitzacions, es van estar onze dies sense llum, tal com va passar a Llagostera. A Palamós, depenent del barri, ens vam quedar entre tres i quatre dies sense subministrament elèctric, el qual va poder retornar, en molts casos, gràcies als generadors elèctrics que va facilitar la companyia elèctrica. Malauradament, aquesta manca d'electricitat també va causar vàries intoxicacions per l'ús inadecuat de generadors elèctrics i fins i tot una víctima mortal a Ultramort.


Malauradament, un any després, la recuperació dels boscos de les comarques de Girona i en especial el Massís de les Gavarres està sent més lenta del que es preveia, i això ha fet incrementar el risc d'incendis. Segons el Consorci Forestal de Catalunya, només s'ha netejat un 40% de la superfície afectada. Només cal endinsar-se pels camins principals de les Gavarres i comprobareu com els boscos són una selva impenetrable que s'ha convertit en un veritable polvorí, amb zones completament arrassades i irrecuperables.
La visió d'arbres escapçats o arrencats, alguns d'ells centenaris, corriols tallats i muntanyes de residus forestals, configuren un paisatge dantesc i representen un gran entrebanc en la capacitat de regeneració del boscos.

Encara hi ha molta feina de neteja i actualment les brigades contractades per la Generalitat, treballen en vuit zones estratègiques en un pla de prevenció que consisteix en un tractament de la vegetació per tal d'evitar la propagació d'un possible foc i també en la retirada de les restes que encara queden de la nevada. Paral.lelament, nombrosos grups de voluntaris o brigades contractades pels ajuntaments i altres administracions, també estan arranjant espais d'ús públic, senders i elements patrimonials per deixar-los a punt.


Al següent vídeo veureu com estan els boscos i els treballs que es realitzen a la Vall de Bell-lloc (Palamós) i a l'ermita de Sta. Llúcia (La Bisbal):

http://www.tv3.cat/3alacarta/videos/3410530


Mentrestant, els alcaldes de les poblacions afectades dubten de les intervencions fetes a la xarxa elèctrica i creuen que, si es repetís un temporal com el de fa un any, les conseqüències serien molt similars.

La nevada va blincar més d'un centenar de torres de mitja i alta tensió. Els alcaldes de les principals poblacions gironines afectades no creuen que la xarxa elèctrica aguanti un temporal similar. Segons el portal www.3cat24.cat, l'alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas, pensa que "les conseqüències serien les mateixes", ja que diu que no té "la certesa que se n'hagi millorat el material". En la mateixa línia, l'alcaldessa de Castell i Platja d'Aro, Dolors Padilla, lamenta que només s'hagi canviat el material de les torres elèctriques, però que no les hagin reforçades.

En el moment dels fets, els consistoris van criticar la gestió de les elèctriques, amb un manifest signat per més de la meitat dels ajuntaments gironins. En alguns d'aquests pobles s'han comprat generadors perquè no torni a succeir una apagada com la de fa un any.

Per la seva banda, la companyia elèctrica ha defensat que, si es repetís un temporal de les mateixes característiques, es produirien menys avaries. Endesa, a més, assegura que, en cas que calgués, tindrien capacitat per instal·lar els generadors necessaris. Malgrat tot, adverteix que per evitar noves apagades cal tenir la xarxa preparada i, per aquest motiu, aquest any preveu invertir 50 milions d'euros a les comarques de Girona. Entre particulars i empreses, Endesa va rebre 44.000 reclamacions per l'apagada, de les quals ja se n'han atès el 85%, mentre que la resta està en fase de peritatge.

Esperem que la propera nevada que tinguem es quedi en una simple anècdota i no en un mal son per a moltes famílies.

Al següent vídeo trobareu un magnífic reportage sobre la nevada, que va realitzar la Televisió Costa Brava:

http://tvcostabrava.xiptv.cat/video/36733/resum-2010:-la-nevada?a7eca8862593b770ffa28e0532e39562