Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 24 de novembre del 2011

362 mm en un mes, descans ...i repetició de la jugada??


Mapa de pressió en superfície previst per aquest dijous a migdia. Finalment, l'anticicló i l'estabilitat han tornat amb nosaltres.


Tot i que la tardor va començar amb una manca de pluges evident i un ambient força càlid, a partir del 19 d'octubre va començar a ploure a bots i a barrals, i així, fins el passat dimarts.

Les fortes i continuades precipitacions caigudes al llarg de 32 dies (entre el 19 d'octubre i el 22 de novembre) per una autèntica desfilada de pertorbacions, a Palamós ens han deixat 361,8 litres. Aquests 361,8 mm són més de la meitat del que plou en tot un any (673 mm).

Sembla mentida, com després de l'estiu, molts de nosaltres esperàvem setmana rera setmana a que arribés alguna situació de pluges i els mapes només ens mostraven un anticicló que semblava inamobible., no obstant, encara que els canvis de temps es puguin fer pregar, tard o d'hora tot arriba...i de quina manera aquesta vegada!


Després de veure com el risc d'incendi era inusualment elevat, els pantans anaven baixant de nivell i alguns cultius com els de l'olivera i la sembra dels camps, es veien perjudicats per la manca de pluja, finalment hem arribat a l'extrem contrari, amb camps anegats, pantans a vessar, alguns cultius perduts per excès d'aigua i riuades. I és que això ja ho sol fer el clima Mediterrani, on passem d'un extrem a l'altre.

Després d'aquestes pluges històriques en molts indrets, ara toquen uns pocs dies de descans, ja que l'anticicló de les Azores i l'Europeu es volen apropar i formaran un pont anticiclònic a sobre nostre. Aquesta situació ,ara com ara, es podria tornar a alterar a partir del dimarts que vé i en dies posteriors, amb l'arribada d'un altre profund sol d'aire fred en alçada, amb vents de garbí o xaloc en superfície, que ens tornarien a portar més pluges.

Mentrestant, caldrà aprofitar el bon temps dels propers dies, on ahir ja ens va portar màximes de 20ºC o lleugerament superiors, a tota la nostre comarca.



Mapa sinòptic previst per aquest proper diumenge. Observeu com tindrem un pont anticiclònic


Curiosament, tot i que la fiablilitat a una setmana vista és força reduïda, els mapes actuals ens diuen que la situació que hi podria haver l'1 de desembre, seria gairebé calcada a la del passat 3 de novembre.
Tot i la baixa fiabilitat, no deixa de ser digne d'esment., no obstant, com a possible tendència s'ha de tenir molt en compte. Observeu els següents mapes:


Mapa sinòptic previst per dijous vinent dia 1 de desembre.



Mapa sinòptic del passat 3 de novembre, aquell dia s'hagué de tallar el Vial del Port pel fort temporal del sud i l'endemà caigueren 40 litres. Comproveu com són molt semblants.