Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 29 de novembre del 2011

Dia de ruixats amb anticicló




Malgrat trobar-nos sota la influència de les altes pressions, amb valors que han arribat fins a 1024 hpa, la pluja en forma de ruixats esporàdics ha sigut la protagonista del dia. Segons la xarxa d'estacions meteorològiques Meteoclimatic, avui Palamós ha estat l'indret on ha plogut més de tot Catalunya, amb 4,0 litres recollits en forma de petits ruixats, repartits entre la matinada i la resta de la jornada.

Tot i que s'associa l'anticicló amb el "bon temps", res més de lluny de la realitat, ja que poden aparèixer altres condicionants que afavoreixin les precipitacions, fins i tot de forma torrencial, com en el cas de la situació coneguda popularment com a "gota freda".
En el cas que ens ocupa avui, aquests ruixats que hem tingut, venien propiciats per una zona de convergència al davant de la costa, amb vent fluix de xaloc o llevant al damunt del mar i vent fluix de component nord en terra, juntament amb la presència d'aire fred en alçada, amb valors d'uns -18º C a 500 hpa.

Cal ressaltar l'extrema irregularitat d'aquests ruixats, ja que a Calonge només han caigut 0,5 litres. Altres dades destacades del Baix Empordà són els 3,2 litres de Bellcaire d'Empordà, els 3,2 litres de La Bisbal, els 0,8 litres de Palafrugell o els 0,8 litres de Verges .

Pel que fa a altres dades d'avui dimarts a Palamós., temperatura màxima 16,8º C, mínima 11,6º C. Estat del cel amb nuvolositat variable i petits ruixats dispersos de matinada, al matí i un altre de molt feble a la tarda. Estat de la mar amb maror generalitzada, mar de fons de llevant.
Vent de component nord molt fluix fins a migdia, amb estones de calma, i vent de llebeig a 10 km/h durant la tarda, ratxa màxima 27 km/h.
Pressió atmosfèrica màxima 1024 hpa, mínima 1022 hpa. Humitat relativa màxima 97 %, mínima 83 %. Dades de meteoclimatic.com.



Mapa de vent en superfície d'avui a les nou del matí. Observeu com a mar bufava vent molt fluix de llevant o xaloc i en terra bufava vent molt fluix de component nord.


Previsió per aquest dimecres

A Palamós hem de preveure un dia assolellat, amb alguns núvols alts i baixos passatgers. A la resta de la demarcació també hi predominarà el Sol, sobretot al Pirineu i a la costa, amb bancs de boira matinal a l'interior que podran fer el ronso.

La temperatura màxima rondarà els 16/18º C a l'interior, els 15/17º C a la costa i els 9/14º C al Pirineu. La mínima pot baixar fins a -3/5º C al Pirineu (amb més fred a les valls que als cims), fins a 2/7º C a l'interior i fins a 9/11º C a la costa.

El vent al nostre sector costaner pot bufar fluix de direcció variable, durant la nit/matinada de dimarts a dimecres., al nord del cap de Begur pot bufar tramuntana a 8/10 nusos. Al matí tindrem vent molt fluix de direcció nord o calma. A la tarda bufarà vent de llebeig a 8/12 nusos. A la nit es mantindrà el llebeig a 12/14 nusos.

L'estat de la mar es mantindrà amb maror generalitzada, amb mar de fons de llevant, durant la nit/matinada de dimarts a dimecres. Al matí s'espera marejol arran de costa i maror mar endins, amb mar de fons. A la tarda hi haurà marejol generalitzat, amb mar de vent de sud-oest i mar de fons de l'est. A la nit es preveu maror generalitzada, amb mar de vent del sud-oest.